Pštrosí maso připomíná steak. Obsahuje ale 10× méně tuků

Pštrosí maso

Na pštrosí maso se fronty v obchodech rozhodně nestojí. Jenže to se možná brzy změní, protože se jedná o jeden z nejzdravějších živočišných produktů.

Původ po(u)žívání pštrosího masa

Dnes je jediným žijícím představitelem čeledi pštrosovitých pštros dvouprstý (Struthio camelus). Tento nelétavý pták žije pouze v Africe, kde také vznikl, ale zároveň je chován na pštrosích farmách. Jeho maso (stejně jako pštrosí vejce a pera) se přitom používá odedávna. Pro Sany (Křováky) a Masaje se např. dodnes jedná o běžnou lovnou zvěř.

Kde ochutnat pštrosí maso?

Pštrosí maso sice v České republice neseženete v každé masně, nicméně celkem bez problémů lze zakoupit produkty z farem, a to např. na internetu. Pořídit si je možné např. steak, mleté maso, klobásy, párky, paštiku, sádlo anebo játra. Kromě toho jsou k sehnání i pštrosí vejce. Musíte ovšem počítat s tím, že nejkvalitnější produkty (steaky) nejsou právě nejlevnější, když 1 kg může stát od 300 do 500 Kč.

Pštrosí maso v kuchyni

Pštrosí maso vzhledem k aktivnímu životu pštrosů neobsahuje skoro žádný tuk, což má vliv na jeho chuť. Nepodobá se tedy drůbežímu masu, a to už tím, že je červené. Spíše bývá přirovnáváno k hovězímu steaku, oproti němuž je ovšem jemnější a zdravější. Doporučuje se přitom např. ke grilování a připravit si z něj lze i guláš. Uplatnění v kuchyni běžně nacházejí také pštrosí vejce.

Maso krav Wagyu: kaviár mezi hovězím masem. Některé části stojí astronomické částky

Pštrosí maso a zdraví

Pštrosí maso disponuje nízkým obsahem tuku i cholesterolu. Oproti masu ostatních hospodářských zvířat dokonce obsahuje 10× méně tuků, což z něj činí poměrně zdravou potravinu. Navíc se v něm vyskytuje velké množství bílkovin a rovněž vitamínů ze skupiny B-komplex, jež jsou mj. důležité pro zdravý metabolismus. Podobné vlastnosti přitom mají i již několikrát zmíněná pštrosí vejce.

Zvěřina má specifické maso. Navíc je zdravější a etičtější

Zajímavosti o pštrosím mase

  • Samozřejmě je zdravější si pořídit pštrosí steak či mleté maso než klobásu či párek. Tyto produkty totiž obsahují vepřové maso a sůl.
  • Pštrosi jako největší nelétaví ptáci jsou sice chovaní na farmách, ale i zde mají dostatečný výběh, což se liší od podmínek většiny hospodářských zvířat.
  • Pokud si budete chtít koupit pštrosí vejce, měli byste předem vědět, že bude cca 16× až 18× větší než vejce slepičí. Nejtěžší vejce na světě dokonce vážilo 2,589 kg!
  • Pštrosí maso se u nás neprodává pouze pro lidi, ale dokonce i pro psy a kočky, takže si na něm mohou zdravěji pochutnat i domácí mazlíčci.
  • A jako perličku za závěr zmiňme, že pštrosi při pocitu ohrožení nestrkají hlavu do písku. Pouze ji sklánějí k zemi, aby nebyly vidět jejich dlouhé krky.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*