Jibachi Senbei: Rýžové sušenky z Omači plněné vosami. Překvapí i zkušené jedlíky

Zdroj: Shutterstock

Když se řekne rýžové sušenky, ve většině lidí to nevyvolá kdovíjaké obavy, natož třeba pochybnosti o tom, že by na nich bylo cokoli zvláštního. Je pravda, že na první pohled vypadají rýžové sušenky úplně obyčejně.

V Japonsku jsou rýžové sušenky velmi oblíbené. Samotní Japonci na ně často spoléhají jako na chutnou a rychlou svačinku. Jenže jejich rýžové sušenky skrývají jedno tajemství…

Rýžové sušenky Jibachi Senbei

Japonské rýžové sušenky Jibachi Senbei ani zdaleka nejsou tak obyčejné, jak se možná na první pohled tváří.

Věděli jste, že se sušenky Jibachi Senbei plní vosami? Málokdo tyhle sušenky původem z Japonska zná, natož aby tušil, jaké překvapení v sobě ukrývají.

Sušenky z Omači

Tyhle sušenky vznikly konkrétně ve městě Omači, které je od Tokia vzdálené asi 200 kilometrů. Součástí každé sušenky je pět nebo šest vos.

Mysleli jste si, že vosy nejsou vidět a vy si jich všimnete až tehdy, kdy se do sušenky Jibacho Senbei zakousnete?

Pravda je úplně jinde. Vosy, které jsou nedílnou součástí těchto netradičních sušenek, jsou totiž viditelné pouhým okem prakticky okamžitě.

Omezené množství

Rýžové sušenky Jibachi Senbei jsou v Japonsku stále populárnější. Jejich množství se ale může zdát omezené, a to z jednoho prostého důvodu.

„Pro výrobu sušenek se používají pouze vosy, které byly odchyceny ve volné přírodě,“ vysvětluje reuters.com.

Jak se sušenky vyrábí?

Za vznikem sušenek stojí členové místního fanklubu v Omači. Zajímavostí je, že jde o vesměs starší zapálené lovce vos.

Vosy se nejdříve odchytí ve volné přírodě. Poté se uvaří, usuší a jsou přidány do směsi na rýžové sušenky.

Sušenky se poté vloží do speciální formy a za vysoké teploty se „slisují“. Nechají se vystydnout a až poté se konzumují.

„Tyto bizarní krekry lze zakoupit na místních trzích,“ informuje tasteatlas.com. Je ale také možné natrefit na ně ve vybraných gurmánských obchodech.

Jak chutnají?

Určitě vám proběhla hlavou otázka, jestli se přítomnost uvařených a posléze usušených vos nějakým způsobem odrazí na konečné chuti rýžových sušenek.

Kdo je někdy ochutnal, popisuje chuť jako mastnější v porovnání s klasickými rýžovými krekry, které jsou vlastně docela suché.

Většina z nich by vám ale řekla, že se chuť sušenek nedá slovy úplně dobře popsat, a pokud chcete zjistit, jak chutnají, musíte je ochutnat sami.

Zdroj: reuters.com, tasteatlas.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •