Jedlou sodu využíváme při pečení i jako pomocníka v domácnosti. Pokud vám dojde, můžete ji snadno nahradit

Zdroj: Shutterstock

Jedlá soda nesmí chybět žádné svědomité hospodyňce. Je známá jako šikovný a všestranný pomocník, na kterého se můžete spolehnout nejen v kuchyni. Stojí jen pár korun a dokáže toho tolik, až by se jeden nestačil divit.

I když ji zpravidla máme doma asi úplně všichni, může se stát, že jednoduše dojde. A určitě zrovna ve chvíli, kdy ji budeme potřebovat. V takovém okamžiku si není potřeba hned zoufat. I jedlá soda se totiž dá hravě nahradit.

Co je jedlá soda?

Možná byste na tuhle otázku chtěli okamžitě odpovědět, že jde o bílý prášek připomínající cukr nebo sůl. A měli byste pravdu.

Jedlá soda skutečně svým vzhledem připomíná cukr nebo sůl. „Jedlá soda je velmi alkalická neboli zásaditá látka,“ popisuje web healthline.com.

Pokud se zkombinuje s nějakou kyselou přísadou, jako je třeba citronová šťáva, vznikne plynný oxid uhličitý, který způsobuje nakynutí pečiva. Díky němu je potom nadýchané a měkké.

Jedlá soda nejen na pečení

Jedlou sodu s oblibou využíváme především na pečení. Je ale skvělá například tehdy, když potřebujete z varné konvice odstranit usazený vodní kámen.

Z jedlé sody a vody lze vyrobit čisticí pastu, kterou pak můžeme využít například na vyčištění vany nebo kuchyňské desky. Těch možností je vážně hodně.

Co když soda dojde?

Zaměřme se dnes společně na situaci, kdy chceme upéct nějakou dobrotu. Máme v hlavě výborný recept, všechny suroviny pohromadě – až na jednu. Jedlou sodu. Čím můžeme při pečení jedlou sodu nahradit?

Kypřicí prášek

Většinu lidí asi jako první napadne kypřicí prášek. Je pravda, že to funguje i obráceně, kdy v případě nedostatku kypřicího prášku použijeme jedlou sodu.

Pokud například recept vyžaduje 1 lžičku jedlé sody, použijeme jako náhradu 3 lžičky prášku do pečiva. Kypřicí prášek může pokrmu dodat trochu kyselejší chuť.

Bílky

„Pokud se ocitnete bez prášku do pečiva nebo jedlé sody, zkuste použít bílky,“ radí today.com. A je to moc dobrý nápad.

Nejprve nalijeme bílky do odměrky a z receptu odebereme stejné množství tekutiny. Před přidáním bílků do směsi ušleháme bílky, dokud nebudou pěnové. Čím více bílků zapracujeme, tím lépe.

Amoniak

Amoniak čili uhličitan amonný je další praktickou náhradou jedlé sody. Čpavek je známý tím, že dodává pečivu křupavost.

Amoniak lze za jedlou sodu vyměnit v poměru 1:1, ale dejte si pozor – nemusí být nutně vhodný úplně pro každý recept.

Zdroj: healthline.com, today.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz