Jak zachránit omáčku, u které jste to přehnali s tukem? Tenhle trik s ledem určitě neznáte

Zdroj: Shutterstock

Omáčky jsou perlou české kuchyně. Mnoho začínajících hospodyněk se jejich přípravy zpočátku děsí, protože na omáčce si lze pořádně vylámat zuby. Častokrát se ale stane, že se utne i zkušená kuchařka.

Už se vám někdy stalo, že jste to při vaření omáčky přehnali s tukem? Jak se říká, i mistr tesař se někdy utne, a není proto třeba si zoufat, že se vám něco nepovedlo. Je dobré mít pro tyto případy eso v rukávu a vědět, jak z toho vybruslit.

Jak si poradit s příliš mastnou omáčkou?

U některých omáček tak nějak očekáváme, že budou mastnější – třeba takový gulášek, k tomu se nějaké to mastné očko na hladině přece jen hodí.

Jenže jsou chvíle, kdy se omáčka doslova koupe v oleji, protože nám tzv. ujela ruka, nebo jsme jednoduše špatně odhadli množství tuku.

Co teď? Omáčka byla skoro hotová a vy ji přece nemůžete celou vylít do záchodu, to by byla strašná škoda. A víte co? Nic vylévat nemusíte. Mastnou omáčku totiž naštěstí lze zachránit.

Seberte tukovou vrstvu naběračkou

Asi ta úplně první věc, která vás napadne, je vzít do ruky naběračku a tukovou část jednoduše vybrat – i za cenu toho, že společně s mastnotou vylijete i trochu té omáčky.

Usnadnit si to můžete tím, že omáčku necháte vychladnout – tím na povrchu ztuhne a mastnější část vám tak půjde odebrat daleko snáze.

Použijte bílé pečivo

Mnoho lidí se konzumaci bílého pečiva vyhýbá, protože jsou přesvědčeni, že není zdravé. Konkrétně ale bílý toustový chleba může zachránit vaši příliš mastnou omáčku. Tedy bílé pečivo zase tolik nezatracujte.

„Stačí umístit plátky chleba na omáčku, otočit a rychle odstranit,“ radí web notime2cook.com. Chleba také můžete natrhat na menší kousky.

Vsaďte na papírové utěrky

Pokud jste to při vaření omáčky přehnali s množstvím oleje a nyní vidíte, že se v něm omáčka doslova koupe, po uvaření ji odstavte z plotny a nechte ji chvíli stát – ideální bude, když hrnec trochu nakloníte.

Mastnota se bude vznášet nahoře, proto ve chvíli, kdy omáčka bude lehce stydnout, můžete vzít papírové utěrky, položit je na hladinu a rychle odstranit.

Trik s ledem a naběračkou

Video zveřejněné na TikToku se stalo okamžitě virálním. Jak je známo, babičky si vždycky uměly poradit. I tahle žena, která na TikToku sdílí své rady a tipy ohledně vaření, úklidu a podobně, moc dobře ví, jak na mastnou omáčku.

@brunchwithbabs You will never have to worry about greasy sauce or gravy again!!! #motherlyadvice #grandmasoftiktok #grandmatips ♬ original sound – everyone’s grandmother

Její fígl, při kterém vhodí několik kostek ledu do naběračky a tu poté na chvíli ponoří do omáčky, je naprosto geniální a z videa je jasně patrné, že funguje.

Zdroj: notime2cook.com, missvickie.com, TikTok

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz