Jak správně pečovat o měděné nádobí: Naučte se ho správně čistit, aby vám i nadále dělalo velkou parádu

Zdroj: Shutterstock

Mohlo by se zdát, že měděné nádobí už dávno vyšlo z módy a doma v kuchyni už ho nikdo nepoužívá. Není to ale tak úplně pravda. Najdou se totiž domácnosti, ve kterých má měděné nádobí stále své čestné místo.

Mnoho lidí totiž měděné nádobí lákavá svým vzhledem. Ve skutečnosti měděné nádobí nejen hezky vypadá, ale také přináší mnoho zdravotních výhod spojených s jídlem, pitím a vařením v mědi. Naučíme vás, jak se o nádobí z mědi správně starat.

Ocet a sůl

Sůl a ocet má doma každá hospodyně. Právě tyto dvě suroviny jsou perfektní, pokud jde o péči o měděné nádobí.

Jak na to? Smíchejte ocet se solí. Míchejte tak dlouho, dokud se sůl v octu úplně nerozpustí a poté směs naneste na nádobí a vyčistěte.

Kečup

Použít kečup na nádobí? Ještě než tento nápad okamžitě ve své hlavě zavrhnete, přečtěte si, proč to vlastně funguje.

„Přirozená kyselost kečupu pomáhá při odstraňování měděných skvrn,“ odhaluje food.ndtv.com. I když se tedy roztírání kečupu na nádobí jeví tak trochu divně, určitě byste to měli zkusit.

Na nádobu rozetřete trochu kečupu a nechte několik minut odstát, aby zde začala působit kyselost kečupu. Poté jej vydrhněte měkkou houbou.

Ocet a mouka

U těch na první pohled bláznivých nápadů ještě na okamžik zůstaneme. Možná ve vás totiž kombinace octa a mouky vyvolává úplně stejné udivení jako výše zmíněný kečup.

Vytvořte směs z jedné lžíce soli a jednoho šálku bílého octa. Po dobrém promíchání přidejte trochu mouky a vytvořte pastu.

Naneste tuto pastu na měděné nádobí a nechte ji patnáct minut působit. Poté směs opláchněte teplou vodou a nádobí vyleštěte.

Citronová šťáva a jedlá soda

Jedlá soda je praktický pomocník, na kterého doma nedáme dopustit. Máte-li navíc po ruce i citron, můžete se pustit do čištění měděného nádobí.

Citronovou šťávu s jedlou sodou míchejte, dokud se úplně nesmísí. „Naneste na povrch a krouživými pohyby vyleštěte měkkým, čistým hadříkem, poté opláchněte a osušte,“ radí architecturaldigest.com.

Citron a sůl

Dvě ingredience, které jsou snadno dostupné v každé kuchyni a společně představují jedno z nejspolehlivějších řešení pro čištění měděného nádobí

Jednoduše přidejte trochu soli na polovinu citronu a jemně jím potřete nádobí. Pastu z citronu a soli lze také nanést na nepoddajná místa, jako je dno nebo okraje hrnce. Nechte tuto pastu působit alespoň půl hodiny a poté nádobí umyjte teplou vodou a vyleštěte.

Zdroj: food.ndtv.com, architecturaldigest.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz