Vyhazování jídla: Mnohdy nás to vyjde pěkně draho. Dodržujte jednoduché zásady a přestaňte jídlem plýtvat

Zdroj: Shutterstock

Plýtvání jídlem je nejen neekologické, ale také pěkně drahé. Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik potravin u vás doma skončí v koši? Není žádným tajemstvím, že Češi extrémně plýtvají jídlem a jedna česká domácnost ročně vyhodí několik kilogramů potravin.

Bohužel je to smutný fakt. Mezi nejčastěji vyhazované potraviny patří mléčné produkty, uzeniny, dále také vejce, zelenina a obilné produkty. Máte černé svědomí, že i vy zbytečně plýtváte a rádi byste to změnili?

Nakupujte se seznamem

Pokud se na nákup vydáte s jasně sepsaným seznamem, pravděpodobně se nestane, že si domů odnesete spoustu zbytečností navíc.

Před tím, než se vydáte na nákup, si napište seznam věcí, které chcete koupit. V obchodě se pak držte sepsaných položek. Neohlížejte se nalevo ani napravo. Nic navíc do košíku nedávejte.

Hlídejte datum spotřeby

Když přijdete domů s nákupem, skládáte ho do lednice nebo do spíže s nějakým systémem? Nebo tam dané potraviny prostě jen nějak položíte?

„Když vybalujete potraviny, přesuňte starší produkty do přední části lednice, mrazáku nebo spíže, abyste je viděli před expirací,“ radí foodandwine.com a dodává, že se díky tomu nestane, že dříve sníte později koupené produkty a ty starší budete nuceni vyhodit.

Plánujte dopředu

Plánujete si například obědy nebo večeře? Pokud ne, možná se vám stává, že někdy nevíte, co byste uvařili a jindy toho zase nakoupíte tolik, že polovinu vyhodíte.

Zkuste si proto naplánovat jídelníček třeba na týden a podle toho nakupte. Mnohem snáze předejdete tomu, že potraviny vyhodíte jen proto, že jste je nestihli spotřebovat.

Mějte své porce pod kontrolou

Plýtvání se týká nejen čerstvých surovin, ale velmi často také uvařených pokrmů. Kolikrát už se vám stalo, že jste na talíři nechali zbytky, protože jste to přehnali s velikostí porce?

„I když si možná nelámete hlavu nad tím, že zbytky jídla na talíři seškrábnete do koše, nezapomeňte, že plýtvání jídlem má zásadní dopad na životní prostředí,“ varuje healthline.com.

Předejít se tomu dá jednoduše: nenakládejte si na talíř více, nežli kolik jste schopni sníst. Je dvakrát lepší si přidat, nežli jídlo vyhodit jen proto, že už se do vás nevejde ani sousto navíc.

O víkendu spotřebujte zbytky

Mnoho lidí jezdí na nákup zkraje týdne. Pokud to máte podobně zařízeno i vy, naučte se o víkendu maximálně využít zbytky, které vám nabídne lednice nebo spíž.

Divili byste se, jaké kombinace mohou vzniknout, když zapojíte fantazii. Ať už máte po ruce jakékoli zbytky, které jsou ještě poživatelné, nebraňte se experimentům a zužitkujte všechno, co se dá.

Zdroj: foodandwine.com, healthline.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz