V České republice existuje 10 000 druhů hub. Najdete tu i druhou nejjedovatější houbu světa

Hřib kovář

Houby jsou v našich luzích a hájích široce oblíbenou pochoutkou. V některých částech světa sice tak populární nejsou, nicméně i tak se jedná o zajímavou skupinu živých organismů.

Původ hub

Houby jsou na naší planetě přítomny již stovky milionů let. V současné době se jejich vznik datuje do doby zhruba 900 až 570 milionů let, ale není vyloučeno, že jsou ještě daleko starší. Postupem času vznikaly v této skupině živých organismů stále nové druhy. Člověk se houbami živil s největší pravděpodobností již v prvním období své existence, v paleolitu. Dodnes jsou přitom sbírány na mnoha místech světa, přičemž neplní pouze funkci potraviny (viz níže).

Kdy vyrazit na houby?

Ačkoli houby rostou od jara až do příchodu zimy, potřebují příhodné podmínky k tomu, aby se objevily ve větším množství. Teploty by se měly pohybovat okolo 25 °C a zároveň je musí doprovázet dešťové srážky. V ideálním případě by neměla ani po deštích panovat sucha, ale vzduch by měl být vlhký. Houby se potom obvykle objevují do 14 dnů, v případě delších suchých období je na ně ale vhodné vyrazit o něco déle, abyste si domů přinesly plný košík.

Houby v kuchyni

Využití hub v kuchyni je skutečně všestranné, protože se dají vařit, smažit, dusit, zapékat nebo grilovat. Můžete je přidávat do polévek či omáček. Oblíbená je rovněž smaženice, která se dá udělat s vejci i bez vajec. Výhodou hub je i to, že se dají usušit a nakládat (obvykle do sladkokyselého nálevu či ve vlastní šťávě), takže je můžete používat celoročně. Houby ale nacházejí uplatnění i ve studené kuchyni, a to např. při přípravě pomazánek nebo salátů.

Houby a zdraví

Houby mohou být zdravé, nicméně pouze některé druhy, a to samozřejmě ty jedlé. Nejenže totiž existují druhy, na nichž si člověk příliš nepochutná, ale některé houby jsou prudce jedovaté. Jedlé druhy každopádně obsahují bílkoviny, aminokyseliny, glycidy, vitamíny i menší množství minerálních látek. Proto mají např. kladný vliv na trávicí soustavu, ačkoli byste to s jejich konzumací neměli přehánět. Houby navíc nejsou vhodné pro každého. Tak například bramborová polévka s houbami dětem neuškodí, nicméně taková smaženice pro ně příliš vhodná není.

Zajímavosti o houbách

  • Ačkoli byly dříve houby řazeny mezi rostliny, v současné době jsou samostatnou skupinou živých organismů.
  • Na celém světě je známo zhruba 120 000 druhů hub, ve skutečnosti jich však může být mnohonásobně více. V ČR každopádně existuje zhruba 10 000 druhů hub.
  • Houby jsou vlastně tvořeny podhoubím. To, co lidé sbírají, je nadzemní orgán, který se nazývá plodnice a slouží k rozmnožování.
  • Nejjedovatější houbou ČR je muchomůrka zelená, v celosvětovém měřítku je však až druhá. V tomto ohledu patří primát jávskému druhu Galerina sulciceps.
  • Některé druhy hub (muchomůrka červená) jsou sice brány jako jedovaté, u určitých národů (např. na Sibiři) jsou ale používány k vyvolání změněných stavů vědomí.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*