Pivní pupek je mýtus, pivo naopak pomáhá s mnoha problémy

Pivo je asi nejoblíbenější nápoj Čechů. Každý občan také v průměru vypije 282 půllitrů ročně. Pivo je chutné, ale může být i zdraví prospěšné, zároveň se však stále jedná o alkohol, který je dosti nebezpečný!

Pozitivní účinky piva na lidské zdraví

Pivo se jistě vařilo již ve starověku, ale možné je, že si „tekutý chléb“ dopřávali už naši pravěcí předci. I jim zřejmě zlatavý mok chutnal, navíc nebylo od věci se jednou za čas opít a jistě tušili, že střídmé pití se může pozitivně projevit i na jejich zdraví. Takový názor podporuje i moderní věda. Pivo nám může pomoci s mnoha neduhy, pokud jich tedy do sebe nenalijeme 10 denně. Jaké to jsou?

  • Psychické potíže. Dáte-li si před usnutím pivo, může vám pomoci s nespavostí, ale podle některých výzkumů pomáhá i s úzkostmi a ve stresovém období.
  • Kardiovaskulární systém. Pivo rozpouští „zlý“ LDL cholesterol, navíc se podílí na snížení krevního tlaku a pomáhá regulovat krevní cukr, čímž účinkuje proti cukrovce. Díky těmto vlastnostem je vhodnou prevencí i proti infarktu a mrtvici.
  • Trávicí soustava. Pokud to s pivem přeženete, trávení vám vděčné nebude. Menší množství však činnost trávicí soustavy podporuje, navíc snižuje překyselení žaludku a chrání před průjmy. V neposlední řadě se jedná o ochranu před žaludečními vředy.
  • Další pozitivní účinky piva. „Tekutý chléb“ se podílí na zdraví kostí a zubů, stejně jako vlasů a pokožky. Pivo působí i proti infekcím a zánětům, podporuje imunitu a hubnutí a dokonce prý účinkuje proti rakovině, protože chrání tělo proti volným radikálům.

Pivní pupek jako mýtus

Kolem piva koluje mnoho mýtů, z nichž nejznámější říká, že pití „tekutého chleba“ způsobuje pivní pupek. Jenže pivo nemá více kalorií než třeba pomerančový džus. Jistě, budete-li jej konzumovat hodně, vzhledem k obsahu kalorií vám břicho zřejmě naroste, jenže to stane i po vínu či slazených limonádách. Roli navíc hraje i pivní kultura, protože pivo podporuje chuť jídlu (viz výše) a pivaři si ke svému oblíbenému nápoji dávají klobásy, utopence a další pochutiny, po nichž se tloustne.

Alkohol je stále alkohol

Aby mělo pivo pozitivní účinky, měli byste vypít maximálně dva půllitry denně. Jenže musíme doplnit, že se stále jedná o alkohol, což není úplně bezpečný společník. Statistiky říkají, že s ním má problém 1,6 milionů Čechů! Pokud to tedy budete přehánět, bude mít pivo nejen negativní dopad na vaše zdraví, ale škodit vám bude i psychicky a sociálně. Navíc existuje mnoho zdraví prospěšných nápojů (např. smoothie, 100% přírodní džusy či zelené čaje), u kterých žádná taková rizika nehrozí.

Přidat na Seznam.cz