Frankfurtské párky jsou „praotci“ parků. Při nákupu dbejte na kvalitu

stack of sausages
Frankfurtské párky (zdroj: Samphotostock.cz)

Frankfurtské párky jsou velmi známou uzeninou, ze které se vyrábí např. frankfurtská polévka. Existují přitom už přes 500 let!

Původ frankfurtský párků

Historie frankfurtských párků je skutečně velmi dlouhá. Ve Frankfurtu nad Mohanem je mohli místní ochutnat již v roce 1487 a jsou tedy považovány za „praotce“ párků. Postupem staletí v každém případě dostaly svou dnešní podobu, přičemž se rozšířily především během 19. století, a to nejen po německy mluvících zemích. Dostaly se totiž i na naše území, a to přes Rakousko.

Kde si frankfurtské párky pořídit?

Frankfurtské párky, které se vyrábějí z hovězího, telecího či vepřového masa, jsou dnes v České republice běžně dostupné a navíc si je lze pořídit od různých výrobců. Obecně přitom platí, že si v českých obchodech pořídíte méně kvalitní produkty než v sousedním Německu. Sice můžete narazit na párky obsahující 85 % masa, ale také na takové, jež masa obsahují opravdu málo.

Frankfurtská polévka a další využití

Frankfurtské párky se mohou konzumovat s pečivem, hořčicí a křenem, ale oblíbené jsou rovněž s bramborovým salátem. Kromě toho jsou základem pro několik dalších známých pokrmů. Neobešla by se bez nich např. frankfurtská polévka, tedy polévka, která je velmi oblíbená i u nás a dále už ji tvoří v podstatě jen cibule, paprika, brambory a hladká mouka jako zahušťovadlo.

Frankfurtské párky a zdraví

Frankfurtské párky samozřejmě patří mezi uzeniny. Už z této skutečnosti vyplývá, že se nejedná o právě nejzdravější pokrm pod sluncem. Uzeniny jsou totiž řazeny mezi karcinogeny. Záleží ovšem také na kvalitě dané potraviny. Pokud si jednou za čas dopřejete párky s vysokým obsahem masa (nad 75 %), rozhodně nebudou tak škodlivé jako méně kvalitní výrobky.

Zajímavosti o frankfurtských párcích

  • Frankfurtské párky skutečně existují přes 500 let, nicméně první závazný recept známe z roku 1749.
  • Tuto uzeninu si lze dnes pořídit po celém světě, a to pod názvy Frankfurters, Frankfurter Bratwürst, Frankfurter Würstl nebo Frankfurter sausages.
  • Frankfurtské párky nejsou tvořeny pouze masem, ale důležité je rovněž koření. Jedná se především o muškátový květ a oříšek, stejně jako o bílý pepř.
  • Díky šíření této uzeniny vznikly i další známé výrobky. Vznikly tak např. Vídeňské párky.
  • Před konzumací byste měli párky pouze ohřát, tedy nikoli vařit, protože v tom případě se střívko roztrhne.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*