Chrom je důležitý pro sportovce i jako prevence cukrovky

Organic Black Cane Sugar Molasses
Melasa je dobrým zdrojem chromu (zdroj: Samphotostock.cz)

Chrom je prvek, který je důležitou součástí metabolismu sacharidů. Jeho příjem ve stravě je proto podstatný pro naše celkové zdraví.

Potraviny s vysokým obsahem chromu

Chrom je kov, který se používá v metalurgickém průmyslu, a to především při výrobě legované oceli, což je poměrně známé využití. Méně už se ovšem ví, že se jedná o stopový prvek, který je důležitý pro lidské zdraví, a proto bychom jej měli přijímat ve stravě v dostatečném množství. Doporučená denní dávka sice nebyla stanovena, ale mělo by se jednat o 80 až 200 mikrogramů. Tento prvek se přitom nachází v mnoha potravinách, ať už živočišného (ryby či drůbež), nebo rostlinného původu (melasa, hnědý cukr, červená řepa, lesní plody, pseudoobiloviny atd.), ale vyskytuje se i v pivu.

Důležitost pro lidské zdraví

Hovoří-li se o vitamínech a minerálech, chromu není věnována právě největší pozornost. Ačkoli skutečně existují důležitější mikronutrienty, nelze opominout, že i tento prvek je pro lidské zdraví velmi důležitý. Podílí se přitom především na metabolismu sacharidů. Nejenže má tedy vliv na jejich přeměnu ve využitelnou energii, což je mj. důležité pro sportovce, ale také podporuje vstřebávání cukru. To má vliv na jeho hladinu v krvi, díky čemuž působí i proti diabetu. Navíc zlepšuje schopnost odstraňovat zlý „LDL“ cholesterol.Proto je příjem potravin s vysokým obsahem chromu podstatný pro naše zdraví.

Nedostatek a nadbytek chromu

Pokud nebudete přijímat potraviny s vysokým obsahem tohoto stopového prvku v dostatečném množství, může se stát, že se bude v krevním řečišti hromadit nadbytek cukru. Důsledkem přitom někdy bývá právě diabetes. U diabetiků jsou díky tomu někdy doporučovány doplňky stravy s obsahem chromu. Jeho dlouhodobý nedostatek může vést i k ateroskleróze (kornatění tepen), přičemž se někdy projevuje příznaky jako únava, brnění v rukou i nohou či psychickým rozrušením.

Existuje rovněž riziko zvýšené hladiny chromu v krvi, ačkoli se to zřídkakdy týká špatného stravování. Mnohem častěji k tomuto problému dochází vlivem jeho vysoké koncentrace v ovzduší a pitné vodě. Symptomy mohou být různé, nejčastěji se ale jedná o záněty kůže a při častém vdechování rovněž potíže s nosní sliznicí. Co se týče samotné potravy, stejně jako v případě ostatních mikronutrientů platí, že pokud budete konzumovat rozmanitou a průmyslově neupravenou stravu, výše zmíněné potíže by vám hrozit neměly.

  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*