Etiketa stolování v Kazachstánu: Maso se nesmí jíst pravou rukou. Je však nutné dodržovat i další pravidla

Zdroj: Shutterstock

Zatímco některé věci jsou pro nás naprostou samozřejmostí, pokud jde o stolování nebo konzumaci jídla, jinde ve světě by se tomu podivili. A je tomu i naopak. Co je jinde ve světě samozřejmost, to by v našich očích mohlo vypadat zvláštně.

Pokud se zajímáte o různé kultury nebo třeba milujete cestování a poznávání nových míst, pak určitě chcete vědět o etiketě stravování v Kazachstánu. Některými pravidly a zvyky vás jistě překvapí.

Etiketa stolování má mezi Kazachy velký význam

Jinými slovy; potrpí si na dodržování často nepsaných pravidel, která jsou tu léta zažitá a předávají se z generace na generaci.

Etiketu vyžadují nejen jeden od druhého (místní lidé), ale tak nějak očekávají, že pokud vás třeba pozvou ke stolu jako hosta, uctíte jejich tradice i vy,

Kazaši jsou velmi pohostinní lidé a rádi pořádají večeře ve svých domovech. Dostanete čaj a chléb, i když nejste pozváni na jídlo. Protože Kazaši považují chléb za posvátný, je podávání chleba projevem úcty.

Tradiční požehnání

Než se Kazaši pustí do jídla, je zvykem pronést tradiční požehnání. „Požehnání zvané bata pronáší nejstarší ze sedících,“ upřesňuje e-history.kz.

Abyste udrželi celý obřad jídla v tradičním duchu, měli byste si před jídlem a po jídle umýt ruce. Při podávání čaje se váš šálek často naplní jen do poloviny. Naplnit pohár by znamenalo, že váš hostitel chce, abyste odešli.

Sezení na podlaze a styl oblékání

Chování u stolu není v Kazachstánu příliš formální. Jasně, měli byste se chovat slušně. Co se oblečení týče, dejte přednost něčemu konzervativnímu.

„Kazaši si cení oblékání více než pohodlí,“ upozorňuje commisceo-global.com. Obléknout se příliš neformálně by mohlo urazit vaše hostitele.

Na venkově je zvykem sedět u jídla na podlaze. Pokud vás ale pozve místní žijící ve městě, se sezením na zemi nepočítejte.

Nejíst maso pravou rukou a nechat jídlo na talíři

Drtivá většina místních lidí nejí maso pravou rukou. Některé pokrmy se zde jedí klasicky příborem, u jiných se nikdo neurazí, když k jejich konzumaci použijete ruce.

Jakmile dojíte, nechte něco na talíři. To ukazuje, že máte dost, zatímco když vše dojíte, znamená to, že máte stále hlad a dostanete od hostitele přidáno.

Když se podává ovčí hlava

Ve venkovském prostředí je projevem úcty nabídnout nejváženějšímu hostu vařenou ovčí hlavu na krásném talíři.

Nejváženější host má poté za úkol rozdělit jídlo mezi ostatní strávníky tím způsobem, že ucho dostane nejmladší dítě, aby poslouchalo starší.

Oči dostanou dva nejbližší přátelé, aby se o hosta postarali. Horní patro dostane snacha a jazyk hostitelova dcera, takže obě ženy budou držet jazyk za zuby. Druhému nejváženějšímu hostu patří pánevní kosti. Hrudník dostane zeť.

Zdroj: e-history.kz, commisceo-global.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz