Domácí špagety jsou velmi snadné. Následně je můžete třeba zapéct s olivami a rajčaty

Zdroj: Shutterstock

S domácími těstovinami se mnoho lidí nedělá. Pro každého je jednodušší koupit si špagety v obchodě. Je to rychlejší a zase tolik to nestojí. Jenomže když si uděláte těstoviny doma, pochopíte, v čem jsou tak výjimečné.

Jakmile si jednou vyrobíte vlastní špagety, jiné už nebudete chtít jíst. Raději si trochu zapatláte ruce těstem, než abyste kupovali těstoviny v obchodě. Věřte nám, že trochu té práce se vyplatí. Vyzkoušejte tenhle recept na domácí špagety i vy.

Obyčejné i s příchutí

Příprava těsta na domácí špagety je velmi snadná. Budete potřebovat jen 200 gramů hladké mouky, 2 vajíčka, lžíci olivového oleje a špetku mořské soli.

Na pracovní ploše udělejte z mouky hromadu a uprostřed ní důlek. Do toho rozklepněte vejce, přidejte sůl a olej. Pak pomalu dlaněmi zpracovávejte těsto. Z toho udělejte kouli, kterou potřete olivovým olejem a nechte hodinu odpočívat.

Poté z ní udělejte tenkou placku, kterou několikrát lehce přehněte a pokrájejte na dlouhé nudle. Těstoviny vyvěste, aby oschly. Poté už je stačí jenom dát vařit na pár minut do horké vody.

Pokud chcete, můžete do těsta přidat například listový špenát, rajčatový protlak, bylinky nebo červenou řepu. Kromě toho, že tím těstoviny zajímavě dochutíte, získají také jinou barvu a při přípravě jídel si s nimi budete moci více vyhrát.

Zapečené špagety

Domácí těstoviny můžete využít v mnoha receptech. Už jste slyšeli například o zapečených špagetách? Jde o jídlo oblíbené především v Itálii.

Na jeho přípravu budete potřebovat jen 200 gramů špaget, jednu cibuli, plechovku krájených rajčat, sušené oregano, plechovku oliv, 300 gramů mletého hovězího masa, 2 šálky strouhaného sýru a kelímek smetany na vaření.

Maso osmahněte na cibulce. Přidejte koření a olivy a vše zalijte rajčaty. Nechte směs krátce povařit. Na dno zapékací mísy dejte trochu vařených špaget, které přelijte masovou směsí. Takto vrstvy střídejte, dokud vám nedojdou ingredience.

Na závěr vše zalijte smetanou a posypte strouhaným sýrem. Pak už jenom stačí dát špagety zapéct do trouby na 180 °C zhruba na 30 minut. Vznikne vám dokonalé jídlo s chutí Itálie, na kterém si určitě pochutnáte.

Zdroj: Pro ženy, I love Italy, Taste of Home

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz