Domácí jitrocelový sirup zvládnete i bez vaření

Zdroj: Shutterstock.com

Podzimní čas bývá sychravý a většina z nás si jej spojuje s nízkými teplotami, deštěm a plískanicemi. Je to období, které sice při pohledu z okna hraje všemi barvami, ale zároveň se k němu pojí i různé nemoci a nachlazení.

Možná i vy patříte k lidem, které na podzim více než kdykoli jindy během roku trápí rýma, škrábání v krku nebo třeba kašel. A právě na ten vám dneska poradíme super domácí jitrocelový sirup. Vyzkoušíte ho?

Výroba domácího jitrocelového sirupu není složitá

Když nás začne sužovat kašel, většina z nás se spoléhá na pilulky z lékárny. U dětí saháme po různých sirupech proti kašli.

Co si ale vyrobit domácí sirup na kašel? Na jitrocelový sirup nedaly dopustit už naše babičky. Pokud se bojíte náročné přípravy, věřte, že obavy jsou zbytečné. Nic složitého na tom není.

Zkuste nevařený jitrocelový sirup

Kdo si to chce, pokud možno, co nejvíce usnadnit, může zkusit recept na nevařený jitrocelový sirup. Na jeho přípravu potřebujete dvě hrsti jitrocele, klidně včetně kořínků, a 750 gramů medu nebo cukru.

Začněte tím, že do čisté sklenice natlačíte asi jeden centimetr lístků jitrocele, zasypete je cukrem či zalijete medem a opět natlačíte další vrstvu jitrocelových lístků. Tento postup opakujte, dokud nebude sklenice plná.

Poté sklenici dobře uzavřete a nechte ji po dobu deseti dní odstát na teplém místě – pozor na přímé slunce. Po deseti dnech můžete sirup slít, listy vymačkat a vyhodit. Sirup následně užívat dle potřeby.

Jitrocelový sirup můžete i uvařit

Není to nijak náročnější, každý si s tím hravě poradí. Jitrocel i s kořínky opláchněte, nakrájejte na kousky a vařte v litru vody cca 20 minut.

Poté slijte, smíchejte s medem a svařte do husté konzistence. Potom přidejte šťávu z jednoho citronu, promíchejte a nalijte do čistých sklenic. Ty pak skladujte v chladu a užívejte dle potřeby.

Zdroj: TopRecepty.cz, ceskatelevize.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz