Domácí aioli skvěle doplní různé pokrmy. Vyzkoušejte pravý i „ošizený“ recept

Zdroj: Shutterstock.com

Aioli je hutná krémová omáčka, kterou lze snadno připravit doma. A pokud si myslíte, že aioli není nic jiného než vylepšená moderní verze majonézy, máte možná tak trochu pravdu.

„Aioli“ (mimochodem, vyslovuje se ah-yo-lee) je elegantní výraz pro emulgovaný olej s trochou – nebo hodně, podle toho, kde se nacházíte – česneku. Je to vydatná krémová omáčka se středomořskými a francouzskými kořeny.

Tradiční způsob výroby aioli spočívá v rozmíchání a zapracování oleje do rozetřeného česneku. Tento postup byl však nahrazen několika jednoduššími, částečně domácími metodami.

Při první metodě se majonéza zakoupená v obchodě jednoduše obohatí o nejrůznější zajímavé příchutě – například srirachu (chilli), papriku, česnek atd. Druhá metoda spočívá v procesu emulgace oleje do vaječného žloutku a rozmačkaného česneku.

Jaký je rozdíl mezi aioli a majonézou?

Proces výroby aioli se podobá výrobě majonézy a díky tomu je výsledek podobný domácí majonéze. Majonéza i aioli obsahují olej, vaječný žloutek a nějaký druh kyseliny, například citronovou šťávu nebo ocet. Vyvstává tedy otázka, v čem se od sebe odlišují?

Jak uvádí web Taste of Home, aby aioli bylo aioli, musí obsahovat česnek, takže pokud se v jídelním lístku píše „česnekové aioli“, je to naprosto zbytečné. Podle serveru Cookie and Kate slovo aioli doslova znamená olej a česnek (ail je francouzsky česnek).

Jak vyrobit aioli

Na výrobu omáčky aioli si připravte následující ingredience: jeden stroužek česneku, jeden velký žloutek pokojové teploty, dvě lžičky citronové šťávy, asi osminu čajové lžičky soli a třetinu šálku olivového oleje.

V prvním kroku rozmačkejte česnek pomocí prkénka a ploché strany kuchyňského nože. Při použití strouhaného česneku bude aioli mírně hrudkovité, proto se doporučuje česnek nastrouhat a poté rozmačkat na pastu.

Dále přidejte žloutek a citronovou šťávu a ve velké míse vyšlehejte dohladka. Pokud vám mísa klouže, podložte ji vlhkou kuchyňskou utěrkou.

Tento recept na aioli obsahuje syrové vejce. Chcete-li snížit riziko salmonely, ve většině obchodů s potravinami najdete pasterizovaná vejce. Pokud chcete být obzvlášť v bezpečí, můžete ingredience šlehat v hrnci nebo kovové míse nad vroucí vodou, jen dokud směs nedosáhne teploty 160 °C. To by mělo trvat 30 až 40 sekund. Jemné vaření vajec tímto způsobem je bezpečné pro konzumaci, aniž by se narušila struktura aioli.

Olej přidávejte po kapkách

Nyní postupně zašlehejte olej tak, že jej budete za stálého šlehání pomalu přilévat po kapkách, ke konci už můžete i tenkým pramínkem, dokud se vejce a olej zcela nespojí. Pokud se směs začne oddělovat, přestaňte přidávat olej a šlehejte, dokud se opět nespojí, a teprve pak přidejte další.

Podle chuti dosolte. Pokud je aioli příliš řídké, pomalu zašlehejte o trochu více oleje. Pokud je příliš husté, pomalu po kapkách zašlehejte trochu citronové šťávy. Nakonec přeneste aioli do malé skleněné nádoby s těsně přiléhajícím víčkem, ve které při uchování v chladničce vydrží až 10 dní.

Rychlé aioli z majonézy

Za vyzkoušení určitě stojí také ,,ošizený“ recept na aioli. Stačí v malé misce smíchat pět středně velkých prolisovaných stroužků česneku a dvě lžičky citronové šťávy. Promíchejte, aby se šťáva rovnoměrně rozvrstvila, lehce posolte. Směs nechte deset minut odpočívat, aby citronová šťáva mohla vstřebat chuť česneku.

Po uplynutí doby pomocí silikonové stěrky a jemného sítky přeceďte a česnek vyhoďte (abyste dostali co nejvíce šťávy, stačí česnek stěrkou v sítku přitlačit). Do česnekové šťávy vmíchejte půl šálku kvalitní majonézy, dokud se nespojí. Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte. Pokud chcete mít dip pikantnější a chuťově zajímavější, můžete přidat trochu dijonské hořčice.

Má mnohostranné využití

Aioli můžete použít na vícero způsobů. Nechte se inspirovat Francií a umístěte misku s omáčkou na tác se zapečenou zeleninou. Hodí se také k pečeným bramborám, krevetám nebo jako dip k hranolkám. Skvěle bude chutnat s opečeným chlebem i ciabattou potřenou trochou olivového oleje. Omáčkou můžete doplnit kuřecí křidélka, tacos, grilovaný sýr i hamburgery. Obecně všude, kde používáte majonézu, můžete pravděpodobně použít i aioli.

Připravili jste si aioli, podávali ho s několika z výše uvedených věcí, ale ještě vám zbylo? Dle webu Let’s Foodie bohužel zmrazování aioli není dobrý nápad, ať už je vyrobeno na majonézovém základě, nebo tradičně jen z česneku. Po zmrazení a rozmrazení se aioli rozdělí a vznikne zrnitá, krupičkovitá a mastná omáčka.

Zdroj: tasteofhome.com, cookieandkate.com, letsfoodie.com, epicurious.com, kitchenfoliage.com

Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz