Datlový sirup: zdravé sladidlo, které si zamilují i děti

Datlový sirup (zdroj: Samphotostock.cz)

Datlový sirup je jednou ze zajímavých alternativ za cukr. Jedná se totiž o zdravé sladidlo, které má charakteristickou vůni a chuť a zamilují si ho i děti.

Původ datlí

Datle jsou ovoce, které roste na stromě s názvem datlovník pravý, o jehož původní domovině je dnes možné pouze spekulovat. Lidé jej totiž pěstují už tisíce let, takže není snadné určit, kde rostl původně. Je ovšem jisté, že v západní a jižní Asii se jedná o důležitou potravinu, která je nejen sladká, takže ji lze použít k dochucování, ale také zdravá. Jako zdravé sladidlo přitom můžete využít datlový sirup.

Kde si datlový sirup pořídit?

Datlový sirup je stále častěji využíván jako alternativa za cukr, proto je dnes běžné dostupný. Stále ho seženete v obchodech se zdravou výživou, ale v nabídce už ho mají i supermarkety. Pokud ho tedy chcete vyzkoušet, rozhodně se nemusíte obávat toho, že vás čeká náročná anabáze. Objednat si ho navíc lze i v různých e-shopech, a to i v bio kvalitě, takže si lze pořídit opravdu zdravé sladidlo.

Datlový sirup v kuchyni

Datlový sirup je určen buď k přímé konzumaci, anebo jej můžete použít jako sladidlo, které dobře sladí a hodí se pro teplou i studenou kuchyni. Důležité je, že chutná dětem. Je totiž nejen tmavé a poměrně husté, ale také voňavé a má charakteristickou chuť. Pokud tedy nechcete své potomky připravit o sladké pokrmy, ale vadí vám cukr, jedná se o výtečnou alternativu.

Datlový sirup z hlediska zdraví

Datle obsahují až 70 % sacharidů, a to fruktózu a glukózu, pročež jsou považovány za přírodní palivo, neboť lidskému tělu mohou dodat okamžitou energii. Jsou tedy vhodnou potravinou pro sportovce. Tyto vlastnosti si zachovává i datlový sirup, který obsahuje i další cenné látky jako vlákninu, vitamíny či minerály. Pokud tedy hledáte alternativu za cukr, jde skutečně o perfektní řešení.

Zajímavosti o datlovém sirupu

  • Datle patří mezi velmi staré a zároveň velmi zdravé potraviny. Někdy se jim dokonce říká „chléb pouště“, neboť byly v aridních oblastech skutečně základní potravinou.
  • Datlový sirup se vyrábí velmi jednoduše. Sušené datle se totiž smíchají s vodou, pak mixují a filtrují, až vznikne šťáva, jež se koncentruje na požadovanou hustotu.
  • Datlový sirup je možné využít na ovesnou kaši anebo palačinky, tedy na pokrmy, které milují právě děti.
  • Uplatnění pro něj ovšem naleznou i dospělí. Lze ho totiž použít k oslazení kávy či čaje a sportovci jej mohou využít jako sladidlo třeba do smoothie.
  • Jako alternativu cukru můžete použít i další sirupy. Jedná se např. o agávový, javorový anebo čekankový sirup.
Přidat na Seznam.cz