Čekankový sirup obsahuje až o 95 % méně cukrů než jiná přírodní sladidla

1-2539237
Čekankový sirup (zdroj: Samphotostock.cz)

Čekankový sirup je sladidlo, které se vyrábí z čekanky obecné. Obsahuje přitom výrazně méně cukrů než jiná přírodní sladidla.

Čekanka obecná jako účinná léčivka

Čekanka obecná je rostlina z čeledi hvězdnicovitých, která roste po celém světě. Nedaří se jí pouze v oblastech s extrémními teploty, ale jinak ji lze nalézt prakticky všude. V některých zemích se také hojně pěstuje, protože je velice ceněnou léčivkou. Vyrábí se z ní přitom i čekankový sirup, který je obecně považován za jedno z nejzdravějších sladidel vůbec.

Kde si čekankový sirup pořídit?

Čekanku zná i díky krásným modrým květům leckdo. Známá je ale především díky skutečnosti, že se z ní vyrábí melta, která je považována za zdravou náhražku kávy. V současné době ovšem seženete zcela běžně v obchodech i 100% čekankový sirup, a to od různých výrobců a v různých velikostech. Pokud jej tedy chcete vyzkoušet v kuchyni, vůbec nic vám v tom nebrání.

Čekankový sirup v kuchyni

Čekankový sirup doposud mnoho lidí nezná, což se ale zřejmě brzy změní. Jedná se totiž o zdravé sladidlo, které lze v kuchyni použít na místo jiných sladidel. Uplatnění může nalézt při přípravě nápojů, jako je káva nebo čaj, ale hodí se rovněž do různých pokrmů. Vyzkoušet ho tedy lze i při výrobě dezertů, sušenek, palačinek, omelet, piškotů, ale třeba také zmrzlin.

Čekankový sirup z hlediska zdraví

Čekankový sirup je dosti výjimečný tím, že je sice sladký jako med, ale má takřka nulovou kalorickou hodnotu. Proto je skutečně doporučován jako zdravé sladidlo. Ba co víc, přináší i další výhody. Sirup se vyrábí z kořene, který obsahuje inulin, tedy polysacharid, který se ve střevech chová jako rozpustná vláknina. Nejenže tedy toto sladidlo neškodí, ale pozitivně působí i na trávicí soustavu.

Zajímavosti o čekance a čekankovém sirupu

  • Původ názvu „čekanka“ je možná dosti romantický. Říká se, že květy rostliny připomínají modré oči dívek, jež marně čekají na návrat svých milých z vojny.
  • Čekanka obecná nepůsobí kladně pouze na trávení. Pozitivní vliv má také na metabolismus, angínu, ledvinové a žlučové kameny anebo bolest kloubů.
  • Navíc pomáhá také ve střevech, díky čemuž má kladný vliv i na imunitu. Může tedy pomáhat také v období virových onemocnění.
  •  Čekankový sirup obsahuje výrazně méně cukrů (až o 95 %) a kalorií než další přírodní sladidla, mezi která patří nejen med, ale také agávový či javorový sirup.
  • Čekanový sirup může být vhodný sladidlem i pro diabetiky 1. a 2. typu. Navíc nepůsobí tak negativně na chrup.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*