Cuketové lodě ocení vaši hosté, ale také děti. Připravte si zdravou letní večeři

Zdroj: Shutterstock

Cuketové lodě jsou zdravý letní pokrm, který dělám prakticky každý rok v tomto období. Cuket mám totiž obvykle ve skleníku spoustu a nevím, co s nimi. A tohle jídlo je ideální způsob, jak je zpracovat.

Když člověk vaří pro rodinu, ve které jsou děti, musí se naučit dělat jídlo zajímavé. Protože třeba cuketu nám dříve nikdy nejedly. Ale když jsme jim ji představili na talíři jako bitevní loď převážející mimo jiné plno vitamínů, najednou to šlo.

Cuketové lodě jsou skvělým jídlem i pro hosty, kterým ukážete, že jste originální a víte, že jídlo musí chutnat nejprve očima. Připravte si tuhle pochoutku doma i vy.

Recept na cuketové lodě

Na cuketové lodě budete potřebovat cukety, olivový olej, česnek, cibuli, papriku, rajčata, italské koření, mozzarellu, parmazán a petržel. Použít ale můžete i další zeleninu, například okurku nebo lilek.

Cuketu rozpulte podlouhle a vydlabejte její vnitřek. Tak vám vznikne tvar lodě. K dužině z cukety přidejte na kostičky pokrájenou papriku, rajče, popřípadě další zeleninu.

Cibuli a česnek orestujte zvlášť a přijdete do směsi. Dejte pozor, abyste česnek restovali pouze krátký čas, jinak vám zhořkne. Ke směsi pak ještě přidejte pokrájenou petržel a vše dochuťte solí a pepřem.

Lodě dejte zapéct

Na plech vyložený pečicím papírem položte vydlabané cukety a naplňte je zeleninovou směsí. Potom je posypte smíchaným nastrouhaným sýrem a zakápněte olivovým olejem. Vše dejte zapéct na 180 °C zhruba 15 minut.

Sýr se krásně rozteče a vytvoří křupavou kůrčičku. Do té potom můžete zapíchnout párátka s kousky cukety, která budou připomínat lodní plachty. Cuketové lodě jsou skvělou zdravou večeří, kterou v letních dnech rozhodně oceníte.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz