Co je kombucha a jaké jsou její výhody?

Zdroj: Shutterstock

Kombucha je šumivý sladkokyselý nápoj připravený z čaje. Mnoho lidí říká, že pomáhá zmírnit nebo předcházet různým zdravotním problémům, mezi které patří vypadávání vlasů, rakovina nebo AIDS.

Existuje jen málo vědeckých důkazů, které by tvrzení podpořily, některé složky nápoje jsou však pro lidské tělo velice přínosné. Kombucha existuje téměř dva tisíce let. V Evropě se stala populární na počátku dvacátého století.

Zdraví prospěšný nápoj

Mezi základní ingredience kombuchy patří droždí, cukr a černý čaj. Směs těchto ingrediencí se odloží na týden nebo déle. Během této doby se v nápoji tvoří bakterie a kyseliny a také malé množství alkoholu.

Tento proces se nazývá fermentace a je podobný tomu, když se konzervuje zelí, připravuje kimči, nebo tomu, jakým způsobem se z mléka stává jogurt. Bakterie, které vzniknou během kvašení, mohou působit jako probiotikum. Nápoj také obsahuje zdravou dávku vitaminu B.

Zastánci tvrdí, že kombucha pomáhá lidskému trávení, zbavuje tělo toxinů a zvyšuje hladinu energie. Říká se také, že umí posilovat imunitní systém, pomáhá hubnout, snižovat vysoký krevní tlak a předcházet rakovině.

Vyrobte si nápoj i vy

A jak si zdravý nápoj vyrobit? Než začneme, projdeme si pár obecných informací, které jsou při výrobě důležité. Kombuchu nikdy nepřipravujte v kovové nebo plastové nádobě. Nádoba musí být vždy čistá a myslete na to, že samotná fermentace probíhá rychleji při vyšších teplotách.

K samotné přípravě budete potřebovat dva litry vody, sto padesát gramů cukru a osm gramů čaje. Nejčastěji je při výrobě používán čaj černý, můžete však zvolit i zelený. Vždy však musí čaj obsahovat kofein. Budete také potřebovat kombuchovou kulturu, která se dá zakoupit v obchodě.

Postup výroby je podobný jako s přípravou čaje. Uvaříte dva litry vroucí vody, přidáte sto padesát gramů cukru, zamícháte, přidáte čtyři čajové pytlíky čaje nebo osm až deset gramů sypaného čaje.

Po vychladnutí čaj přelijeme do skleněné nádoby. Na tvaru nezáleží, můžete použít i zavařovací sklenici na okurky. Kombuchovou kulturu umístíme světlejší stranou nahoru na hladinu a sklenici přikryjeme ubrousky, aby se nám do nápoje nedostaly kvasné mušky.

Nápoj by měl být připraven za pět až sedm dní. Čím kratší doba, tím více cukru se bude v nápoji nacházet. Čím déle, tím více bude váš nápoj perlivější a zkvašený. Kombuchu je potřeba spotřebovat co nejdříve, pokud se na nápoji objeví povlak, nevadí. Nápoj stačí scedit a popíjet dál!

Zdroj: WebMD
Autor: Pavel Světlý

Přidat na Seznam.cz