Citrusové plody vyžadují specifické skladování. Díky tomuto triku vydrží šťavnaté po několik týdnů

Zdroj: Shutterstock

Každý den provádíme rutinně určité věci, aniž bychom se zamysleli nad tím, zda to děláme správně a efektivně. Jednou z těchto věcí je skladování různých potravin.

U položek, jako jsou mléčné výrobky či maso, je samozřejmé, že musí být uloženy v chladu. Jak ale skladovat zeleninu a ovoce? Zde již mnoho lidí tápe.

Samostatnou kapitolu tvoří citrusové plody, jakými jsou citrony, limetky, pomeranče a grapefruity. Názory na skladování tohoto typu ovoce jsou rozdílné.

Na jednu stranu se uvádí, že uchovávání v lednici způsobuje, že jsou citrusy méně šťavnaté. Na druhou stranu však v chladu déle vydrží. Existuje však vychytávka, která zajistí, že i z lednice budou citrony a limetky šťavnaté.

Při pokojové teplotě vydrží sotva týden

Citrony uchovávané při pokojové teplotě vydrží jen asi týden, pak se scvrknou a ztuhnou. Není nic horšího, než když potřebujete šťavnatý citron do svého nápoje či receptu a místo toho najdete uschlý golfový míček.

Chcete-li, aby si limetky a citrony uchovaly svou čerstvost, vložte je do uzavřené nádoby s trochou vody a vložte do lednice. Místo nádoby lze využít i uzavíratelný sáček.

Pro někoho může znít tento postup divně, avšak je zcela logický. Citrusy jsou porézní a nasají trochu vody z nádoby, čímž se zabrání vysychání ovoce.

Před skladováním je lepší citrony neumývat. Mají totiž vlastní ochrannou vrstvu, díky které vydrží déle čerstvé.

Skladování ve vodě je skvělým způsobem i z dalšího hlediska. Citrony se tak nehromadí na sobě, a tím se předejde jejich vzájemnému otlačení. I když jich dáte do nádoby více, ve vodě plavou, tudíž nenesou svou váhu a nedojde k pomačkání.

Pomocí tohoto skladování ve vodě vydrží ovoce čerstvé měsíc i déle, což přináší i další výhodu. Tou jsou ušetřené peníze, které byste jinak museli vynaložit, pokud by citrony nevydržely tak dlouho.

Věnujte pozornost už jejich výběru

Pro ještě větší prodloužení čerstvosti citronů je vhodné věnovat pozornost jejich výběru už v obchodě. Zaměřte se na kůru, která by měla být pevná a pružná zároveň, avšak rozhodně ne ztvrdlá. Také je lepší hledat citrony s tenčí slupkou, protože jsou šťavnatější.

Citrusy by také neměly být při nákupu příliš měkké. Je vhodné je doma ještě nějaký čas nechat uzrávat při pokojové teplotě, aniž by se zkazily. Do lednice je vhodné je umístit až ve chvíli, kdy se jejich kůra začne scvrkávat.

Pokud však citron nespotřebujete hned celý, ale využijete jen polovinu nebo třeba jen kůru, je vhodné jej uložit do chladu hned.

Zdroje: mashed.com, tastegreatfoodie.com
Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz