Čirůvka májovka: výborná houba, která začíná růst právě nyní

Čirůvka májovka (zdroj: Samphotostock.cz)

Čirůvka májovka patří mezi jedlé jarní houby, které si půjde v nejbližší době nasbírat. Je přitom nejen chutná, ale může např. snižovat hladinu cukru v krvi.

Rozšíření a růst čirůvky májovky

Čirůvka májovka je jedlá houba, která roste na mnoha místech Evropy. Na Starém kontinentu přitom paří k nejraněji sbíraným houbám. Začíná totiž růst už na konci dubna, takže se jedná o jednoho ze zvěstovatelů, že je zima definitivně pryč. V ČR se ovšem objevuje především v květnu. Nasbírat si je lze do června, ve vyšších polohách i později.

Kde čirůvku májovku nalézt?

Čirůvka májovka roste nejčastěji ve skupinách, a to obvykle v kruzích na travnatých místech, tedy na loukách, pastvinách, mezích, zahradách, parcích, u cest, ale také v lužních a listnatých lesích. Zde ale především na okrajích, takže dále v lese ji lze objevit jen výjimečně. Pokud se tedy pravidelně vydáváte na procházky mimo lesy, můžete se po této houbě po očku dívat.

Využití v kuchyni

Jak už jsme zmínili, čirůvka májovka je výtečná jedlá houba, která se hodí k přípravě rozličných pokrmů. Použít ji můžete čerstvou, dá se ovšem rovněž sušit, případně nakládat do octa. Májovka se velmi hodí do různých polévek a omáček. Dá se z ní kupříkladu připravit výborná bílá omáčka. Někdy je navíc doporučována také k přípravě ve volském oku.

Čirůvka májovka z hlediska zdraví

Čirůvka májovka nejenže patří mezi jedlé houby, ale zároveň má kladný vliv i na lidské zdraví. Vědecký výzkum např. potvrdil, že dokáže snižovat hladinu krevního cukru. Mluví se ale i o dalších účincích, např. o antibakteriálních či antioxidačních. V lidovém léčitelství se navíc používá jako pomocnice s alergiemi, když prý účinkuje proti senné rýmě.

Zajímavosti o čirůvce májovce

  • Ačkoli u nás tato houba začíná více růst až v květnu (odtud ostatně český druhový název májovka), v Anglii roste už koncem dubna. Díky tomu se jí zde říká houba sv. Jiří (St. George’s mushroom).
  • Čirůvka májovka má typickou vůni. Po rozkrojení totiž ucítíte umletou mouku, přičemž i chuť má moučnou. V průběhu vaření však dojde k jejímu zjemnění.
  • Májovku lze zaměnit s několika jedovatými houbami. Asi nejvíce se podobá závojence olovové, která ovšem začíná růst až polovině června.
  • Jedná se o mykorhizní houbu. To znamená, že dovede rozkládat humus.
  • Někdy se v souvislosti s touto houbou hovoří o protirakovinných účincích.
Přidat na Seznam.cz