Čevabčiči vzniklo z kebabu. Správně se má grilovat a podávat s ajvarem

grilled meat on the abrbeque plate
Čevabčiči (zdroj: samphotostock.cz)

Čevabčiči (čevapčiči) je pokrm, který je u nás poměrně oblíbený. Často se ale nepřipravuje tradičně a nepoužívá se ani klasická příloha.

Původ čevabčiči

Původ čevabčiči (někdy také čevapčiči) musíme hledat v turkických oblastech. Příslušníci turkických národů jsou velmi rozšířenou etnickou skupinou v oblasti Eurasie, proto s jejich migrací expandovala i specifická kuchyně. Dostala se tak i na Balkánský poloostrov, odkud se rozšířila do dalších částí Evropy. Tak se na „Starý kontinent“ dostal i kebab, z něhož vlastně tento pokrm vznikl.

Jednotlivé ingredience

Čevabčiči nebo čevapčiči je pokrmem, který se podobá klobáse a karbanátku. Jeho základ tvoří mleté maso, které bývá nejčastěji jehněčí (používá se ale i vepřové). Většinou se přidává rovněž cibule a koření čubrica, což je oblíbená směs především na Balkáně a tvoří ji zejména saturejka, ale třeba také sůl, chilli papričky nebo semena pískavice. Maso se následně tvaruje do tvaru šišek.

Český a balkánský způsob přípravy

Masové válečky se mohou péct v troubě, což se v ČR často také děje, nicméně tradičním způsobem přípravy je grilování. V České republice se čevabčiči podává s cibulí, bramborem a hořčicí, na Balkáně je ovšem podáváno s domácím ajvarem (typ čalamády), červenou cibulkou a chlebovými plackami. Někdy se přitom v balkánských zemích používá i zakysaná smetana.

Čevabčiči z hlediska zdraví

Čevabčiči na první pohled nepůsobí příliš zdravě a mnoho lidí jej považuje za nezdravý pokrm. Pokud ovšem použijete kvalitní mleté maso, může se stát součástí racionálního jídelničku. Zvláště, když sáhnete po méně tučném masu. Zaměříte-li se navíc na vhodné přílohy (ajvar je např. velmi zdravý), nemusíte se tohoto tradičního pokrmu obávat a můžete si jej dát s čistým svědomím.

Zajímavosti o čevabčiči

  • Čevabčiči skutečně vzniklo z kebabu. Ostatně slovo čevap pochází z turkického slova kebab.
  • Za původní domovinu tohoto pokrmu je dnes považováno Srbsko a Bosna a Hercegovina, tedy země bývalé Jugoslávie.
  • Čevabčiči je mnoha lidmi spojováno se školními a závodními jídelnami, kde se minimálně v dřívějších dobách podávalo dosti pravidelně.
  • V současné době si můžete v obchodech pořídit směs koření a bylin právě k přípravě této dobroty.
  • Na internetu najdete i recepty na vegetariánskou variantu a dokonce si lze koupit veganské čevabčiči, které je vyrobeno z tofu, sójové bílkoviny, hrachu a řepkového oleje. 

Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 7
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*