Černý kořen: zdravá zelenina, která prý navíc může zabíjet hady

Černý kořen (zdroj: Samphotostock.cz)

Černý kořen je kořenová zelenina z rostliny zvané poněkud atypicky, totiž hadí mord španělský. Přesto je nejen chutný, ale také zdravý.

Původ hadího mordu španělského

Hadí mord španělský je rostlina z čeledi hvězdnicovitých. Tento poměrně atypický název získala z lidového moudra (viz níže) a také z oblasti, kde roste. Původní domovinou ovšem není pouze Pyrenejský poloostrov, ale celá jižní Evropa, stejně jako Přední Asie. Nejprve tedy rostla především ve Středomoří, odkud se postupem času rozšířila do dalších částí světa.

Kde si hadí mord španělský pořídit?

Sehnat čerstvý černý kořen není u nás zase tak jednoduché a je velmi pravděpodobné, že většina Čechů o této kořenové zelenině nikdy neslyšela. V určitých obdobích roku (na podzim) si jej ovšem můžete zakoupit od pěstitelů. V obchodech je navíc možné sehnat semena rostliny, takže si ji lze vypěstovat na zahrádce.

Černý kořen v kuchyni

Z hadího mordu španělského se využívá kořen, který má černou barvu. Odtud tedy název. Jedná se o kořenovou zeleninu, která chutná podobně jako pastiňák. Před zpracováním je nicméně nutné černý kořen oškrábat či uvařit ve slupce a následně oloupat. Díky tepelné úpravě se totiž zbavuje své lepkavosti. Lze jej sice jíst i syrový, nicméně se spíše hodí do polévek, můžete ho usmažit, opéct anebo obalit jako řízek.

Černý kořen z hlediska zdraví

Kořen hadího mordu španělského obsahuje mnoho sacharidů s převahou inulinu, takže se jedná o velmi vhodnou potravinu pro diabetiky. Vyskytují se v něm ovšem také další účinné látky, jde tedy obecně o zdravou kořenovou zeleninu. Může mít přitom kladný vliv i na činnost endokrinního systému, látkovou výměnu a navíc je lehce stravitelný, takže nezatěžuje trávení.

Zajímavosti o černém kořenu

  • Název „hadí mord španělský“ získala rostlina proto, že se dříve věřilo, že po vložení hadovi do úst jej může zabít.
  • Germánské a keltské národy ovšem černý kořen konzumovali i díky víře, že dokáže chránit proti hadímu uštknutí.  
  • Čistě jako kořenová zelenina se hadí mord španělský začal pěstovat až v 16. století.
  • Pokud byste chtěli černý kořen pěstovat, semena si pořiďte co nejdříve. Doporučená doba setí je totiž únor či březen. Sklizeň můžete očekávat na podzim.
  • Po sklizni nemusíte vyhazovat listy, které mohou pozitivně působit na revmatismus, kožní potíže či hemoroidy.
Přidat na Seznam.cz
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*