Bolest kloubů jednou dostihne téměř každého. Existují ale potraviny, které to dovedou oddálit. Znáte je?

Zdroj: Shutterstock

Jímá vás při pohledu na schody hrůza? Vstávání z postele už není otázkou několika vteřin, ale spíše pěkných pár minut? Ztuhlé klouby, záněty, artritida či artróza – tato onemocnění už dávno nepatří jen do důchodového věku, ale stále častěji trápí i lidi mnohem mladší. Proto je potřeba o své klouby pravidelně pečovat.  

Kosti postupem času řídnou, chrupavky se ošoupávají, a jsou tak mnohem náchylnější k zánětům. Proto je potřeba se o ně alespoň trochu starat. A není nic jednoduššího než začít pravidelně konzumovat potraviny, které (nejen) vaše klouby potěší.  

Olivový olej a ryby 

Omega-3 mastné kyseliny jsou na klouby přímo balzámem. Dokážou totiž zmírnit zánět, který se v pojivové tkáni kloubu už začal objevovat. Tyto kyseliny najdete například u studenovodních ryb, jako je pstruh, losos či tuňák. Prospěšné jsou ale také ryby s drobnými jedlými kostmi, jako jsou například sardinky.  

Výborné jsou také oříšky, například vlašské ořechy či mandle, ale také celozrnné potraviny jako ovesné vločky, neloupaná rýže. Dr. John Knight na stránkách The Hand And Writist Institute doporučuje i všeobecně velmi prospěšnou quinou.  

Na tyto kyseliny bývá bohatý i olivový olej. Ale pozor! Ostatní oleje, obsahující omega-6 mastné kyseliny a nasycené tuky už tolik vhodné nejsou. 

Tolik potřebné antioxidanty 

O antioxidantech jste zřejmě už slyšeli. Umí také výborně bojovat se zánětem, a zároveň i dokážou neutralizovat volné radikály v těle. Na klouby je doporučují například i ortopedičtí specialisté z Valley orthopedic specialists. Objevit je můžete v ovoci a zelenině. 

Mezi to nejbohatší ovoce na antioxidanty patří například třešně, borůvky, a především ananas, jehož bromelain dokonce dokáže zmírnit bolest u již propuknuté artritidy a osteoartrózy.  

Ze zeleniny je to především brokolice či kapusta. Ty jsou navíc velmi bohaté také na vitamín C, který naše tělo využívá při tvorbě kolagenu. Ten je nesmírně důležitý pro růst chrupavkové tkáně.  

Chybu neuděláte, ani když budete do jídelníčku pravidelně zařazovat cibuli, česnek či papriku. Ozvláštnit si jej můžete kořením, jako je kurkuma, zázvor či hřebíček. To všechno jsou totiž taky výborné antioxidanty, které mají silné protizánětlivé účinky.  

Klasika jménem mléko 

Pro dobrou funkci kloubů a kostí je potřeba pravidelně doplňovat také vápník. Ten najdete nejvíce v plnotučném mléku a také v měkkých sýrech. 

Výživová poradkyně a osobní trenérka Sarah O’Neill však upozorňuje, že je třeba také doplňovat vitamín D, který je při vstřebávání vápníku zcela zásadní. Tělo si ho získává především ze slunečního záření. V zimních měsících není od věci doplnit ho v rámci doplňků stravy.  

Důležitá je ale samozřejmě také dobrá životospráva, zdravý životní styl, a přirozeně také dostatek pohybu. Obezita je totiž pro kosti a klouby ta úplně nejhorší varianta. 

Zdroj: Valley orthopedic specialists, The Hand And Writist Institute, Vitality Magazine, iReceptář.cz

Autor: Karolína Ševcová 

Přidat na Seznam.cz