Basilejské perníčky: Udělejte si lahodné čtverečky s božskou chutí

Zdroj: Shutterstock

Máte pocit, že perníčky patří jen do období Vánoc? Basilejské perníčky jsou ve Švýcarsku dostupné po celý rok a není se čemu divit, jejich chuť je totiž přímo božská. S naším receptem si tento mandlový moučník můžete doma vyzkoušet i vy.

Pokud jste někdy navštívili Švýcarsko, vaší pozornosti určitě neunikly tamní basilejské perníčky. Ačkoliv název napovídá, že cukroví pochází z Basileje, nic takového doloženo není.

Kolem perníčků totiž existuje legenda, že byly v roce 1931 vytvořeny speciálně pro členy Basilejského koncilu. Tyto informace však nikdy nebyly potvrzeny. Naproti tomu se ví, že o prvních Basler Läckerli se zmiňuje Abraham Schneuwly ve své knize z roku 1621.

Cukroví s bohatou historií

Ačkoliv se jedná o tradiční vánoční cukroví, ve Švýcarsku je tato dobrůtka k mání prakticky celý rok. Tamní obyvatelé si z ní udělali originální suvenýr, který je reprezentuje po celém světě. Až ho ochutnáte, okamžitě pochopíte proč.

Na jeden plech budete potřebovat 500 gramů neloupaných mandlí, které si nasekáte nahrubo, a 60 gramů kandované citrónové a pomerančové kůry, kterou nakrájíte na drobné kostičky.

Na sporák si připravte kastrůlek a nalijte do něj 500 gramů lesního medu a pozvolna zahřívejte. Následně přisypejte 250 gramů cukru a nechte jej rozpustit.

Těsto musí být hladké a vláčné

Nádobu stáhněte z plotny a přisypte do ní připravené nasekané mandle, kandované ovoce, 15 gramů skořice, špetku muškátového oříšku a 560 gramů hladké mouky.

Následně si připravte vál a posypte jej hladkou moukou. Šetřit rozhodně nemusíte, než budete mít těsto správnou konzistenci, můžete jí potřebovat ještě 150 gramů.

A jak by mělo správné těsto na basilejské perníčky vypadat? Mělo by být krásně hladké a také lesklé. Nyní je dobré nechat těsto odležet, a to klidně až do druhého dne.

Perník ve tvaru malých čtverečků

Těsto poté pořádně rozválejte, a to na výšku asi 1 centimetru. Následně jej přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia a pečte asi 20 minut.

Během pečení si můžete připravit polevu. Tu vytvoříte tak, že si smícháte 150 gramů moučkového cukru s jednou lžící vody. Směsí pak přelijte ještě teplý upečený perník.

Po vychladnutí je potřeba placku nakrájet. Je možné, že budete potřebovat trochu síly, těsto je po upečení opravdu hutné. Aby vaše perníčky vypadaly jako originál, je nejlepší krájet je na asi dvoucentimetrové čtverečky.

Zdroj: Gurmanka, French Touch

Autor: Markéta Mladá

Přidat na Seznam.cz