Banánová polévka: Připravuje se obvykle z plantýnů. Jde o kolumbijskou pochoutku

Zdroj: Shutterstock

Banánová polévka je jednoduchý pokrm z pár surovin. Jedná se o kolumbijský recept, a ačkoli si možná myslíte, že polévka z tohoto ovoce nemůže chutnat dobře, opak je pravdou. Vyzkoušejte si ji připravit doma a sami poznáte, proč ji zdejší lidé tolik milují.

Banánová polévka se obvykle dělá z plantýnů. Někdy se jim také říká zeleninové banány. Jde o banány, které jsou větší než obvykle, bývají zelené a před konzumací se tepelně zpracovávají.

Zdravotní účinky zeleninového banánu

Plantýny jsou banánům velmi podobné. Jsou ovšem méně sladké. Díky nižšímu obsahu cukru jsou považovány za zdravější. Mohou být dobré pro vaše srdce a mají vysoký obsah antioxidantů, píše Healthline.

Především v tropických zemích jsou základní složkou potravy. Dělají se z nich různé kaše, dezerty, nebo právě polévky. Po tepelném zpracování svou chutí banán příliš nepřipomínají.

Vařené banány jsou nutričně velmi podobné bramborám, ale obsahují více určitých vitamínů a minerálů. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů A, C a B-6 a minerálů, jako je hořčík a draslík, doplňuje Cook 2 Eat Well.

Banánová polévka

Na přípravu polévky budete potřebovat olivový olej, malou cibuli nakrájenou nadrobno, mrkev pokrájenou na kostičky, 3 stroužky česneku, 2 větší banány (nebo ideálně plantýny), 6 šálků kuřecího vývaru, bobkový list, koriandr a limetku.

Cibuli a mrkev orestujte na troše oleje. Přidejte koření a vše promíchejte. Potom směs zalijte kuřecím vývarem. Do polévky dejte na kolečka nakrájené banány a vařte vše asi 45 minut. Jakmile jsou banány měkké, je polévka hotová.

Nakonec ji stačí jenom dochutit solí a limetkovou šťávou. Pokud v ní nechcete mít větší kusy rozvařených banánů, můžete ji ještě promixovat ponorným mixérem.

Zdroj: Cook 2 Eat Well, Serious Eats, Healthline

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz