Banán k snídani? Nalačno rozhodně ne

Zdroj: Shutterstock

Banány jsou za určitých podmínek velmi zdravé ovoce. V některých případech vám ale mohou více ublížit. V žádném případě byste si je například neměli dávat k snídani. A my vám vysvětlíme proč.

Banány obsahují obrovské množství vlákniny, která podporuje lidské trávení. V jednom banánu je zhruba 10 % vlákniny, kterou bychom měli za den přijmout. Dát si tohle ovoce každý den tak není od věci, uvádí Times Now.

Banány obsahují velké množství draslíku, který je nutný pro zdraví kardiovaskulárního systému. Ovoce dále podporuje zdraví srdce, pomáhá proti zácpě i průjmu, vyrovnává krevní tlak a pomáhá se zpravidelněním menstruačního cyklu.

Proč banány nejíst na snídani?

Přes všechny výše zmíněné pozitivní vlastnosti se obecně nedoporučuje banány konzumovat ráno nalačno. Mají totiž poměrně vysoký obsah cukru. A podle Healthline je konzumace takových potravin po ránu z dlouhodobého hlediska nebezpečná kvůli přibírání na váze.

A to i z toho důvodu, že banány ve skutečnosti zvyšují chuť k jídlu a pocit hladu. Pokud si tak toto ovoce dáváte z toho důvodu, aby zahnalo váš hlad, možná se po půl hodině divíte, že to vlastně nezabralo.

Kombinace s dalšími potravinami

Zatímco samotný banán k snídani může nalačno vašemu tělu nadělat problémy, v kombinaci s dalšími snídaňovými pokrmy si ho dopřát v menším množství můžete, vysvětluje Medicine Net.

Připravte si třeba ovesné vločky s medem, na které nakrájíte pár koleček banánu a přidáte například čerstvé borůvky. Nebo banán zpracujte do zdravých neslazených palačinek, které budou díky přirozenému cukru v ovoci i tak vynikající.

Banán je tak ve výsledku vynikající potravina, která rozhodně může pomoci s nastartováním vašeho dne. Neměli byste ale snídat vyloženě pouze toto ovoce. Pokud ráno nestíháte, raději než po banánu sáhněte třeba po jablku nebo jiném ovoci.

Zdroj: Medicine Net, Healthline, Marie Claire, Times of India, Times Now

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz