Ateroskleróza jako nemoc 20. století: Tyto potraviny předcházejí ucpávání tepen

Zdroj: Shutterstock

Mezi nejčastější příčiny mrtvice nebo srdečního infarktu patří ucpání tepen. Ucpané tepny přeruší průtok krve, krev tedy nemůže proudit celým tělem a to je velký problém. Možná jste ve spojitosti s tím slyšeli o stavu označovaném jako kornatění tepen.

Riziko infarktu nebo dalších srdečních onemocnění může samozřejmě zvýšit i celá řada dalších faktorů, například nadmíra stresu, nedostatek pohybu nebo také nezdravá strava.

Co je ateroskleróza?

Kornatění tepen zpravidla probíhá bez výraznějších příznaků. Až teprve po letech se může projevit infarktem, ischemickou chorobou dolních končetin nebo také mozkovou mrtvicí. Takový stav už je velmi vážný a dochází při něm k nenávratnému poškození organismu.

„Ateroskleróze se někdy přezdívá nemoc 20. století. Jedná se o jednu z nejčastějších civilizačních chorob, která je ve vyspělých státech postrachem číslo jedna. Kornatění tepen totiž výrazně přispívá do statistiky každoročních úmrtí. Česká republika v tomto ohledu bohužel není výjimkou. V posledních letech kvůli nevhodnému životnímu stylu dochází k masivnímu nárůstu výskytu této choroby,“ vysvětluje srdcevkondici.cz.

Potraviny, které přirozeně čistí tepny

Naštěstí existují možnosti, jak se dá ucpání tepen předcházet. Jednou z nich je zařadit do jídelníčku potraviny, které přirozeně čistí tepny a pomáhají tak chránit zdraví vašeho srdce. Zařaďte následující potraviny do svého jídelníčku a konzumujte je pravidelně. Nemůžete tím rozhodně nic zkazit, ba naopak jedině získat.

Ořechy

Ořechy jsou pro mnoho z nás velmi oblíbenou svačinkou. Pro naše zdraví jsou velkým přínosem, protože jsou plné omega-3 mastných kyselin a zdravých tuků, díky kterým zlepšují paměť, podporují zdraví kloubů a také snižují hladinu špatného cholesterolu v krvi.

Kurkuma

Pro někoho známá, pro někoho neznámá kurkuma v sobě obsahuje velmi přínosnou sloučeninu kurkumin. Ten dokáže předcházet nadměrnému ukládání tuků a předchází i vzniku zánětu tkáně.

Zelený čaj

O zeleném čaji se velmi často mluví ve spojitosti s hubnutím. My ho ale zmíníme ve spojitosti s přirozeným čištěním tepen. Zelený čaj je plný katechinů. Jedná se o silné antioxidanty, které snižují vstřebávání cholesterolu a podporují funkci metabolismu.

Meloun

Kdo by nemiloval meloun? Když je zrovna sezóna, mnozí z nás jsou schopni spořádat melounu na kila. Meloun podporuje zdraví krevních cév a zvyšuje produkci oxidu dusnatého.

Mořské řasy

Mořské řasy se v jídelníčku většiny lidí příliš neobjevují, pokud vám ale nevadí, rozhodně nic nezkazíte, když je budete konzumovat pravidelně. Věděli jste, že mořské řasy jsou považovány za jeden z nejbohatších zdrojů antioxidantů, bílkovin, vitamínů, minerálů a karotenoidů? Pravidelná konzumace mořských řas snižuje hladinu cholesterolu a reguluje krevní tlak.

Brusinky

Brusinky prospívají nejen zdraví močových cest, ale díky tomu, že jsou bohaté na draslík, snižují i špatný cholesterol v krvi. Můžete je jíst jen tak, nebo si z nich třeba udělat šťávu či smoothie.

Zdroj: srdcevkondici.cz, healthline.com, imaware.health
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz