Asijské nudle se dělí na mnoho druhů. Vyrábějí se z mouky, rýže, vajíček, ale třeba i pohanky

Zdroj: Shutterstock

Mnoho lidí často používá pojem čínské nudle velmi obecně. Například často říkáme, že jdeme do restaurace na nudle, pro každého to ale znamená něco jiného. Znáte všechny jejich druhy a víte, které při přípravě pokrmu použít?

Některé nudle můžete použít v mnoha receptech. Jiné se ale naopak hodí jenom pro pár konkrétních jídel. Asijská kuchyně se u nás v posledních letech stala velmi oblíbenou, a i u nás si tak můžete objednat celou řadu druhů nudlí. My vám je nyní představíme.

Skleněné nudle

Tyto nudle jsou velmi oblíbené, hodí se k vaření i smažené, kombinují se často se zeleninou, s masem, mořskými plody, ale také s tofu. Jejich základem je škrob (obvykle fazolový). Nejčastěji si je dáte právě jako typické smažené čínské nudle.

Ramen

Ramen jsou nudle, které v obchodech nejčastěji koupíte jako sušenou kostku, kterou stačí zalít vodou. Dají se ale sehnat i v čerstvé variantě.

Tyto nudle se používají na polévku, dělají se z pšeničné mouky, vajec a soli. Nejčastěji se z nich připravuje právě stejnojmenný pokrm, jehož základem bývá silný vývar s japonským vínem a hovězím masem. Polévka se podává s vydatnou porcí zeleniny a vařeným vajíčkem.

Vaječné nudle

Vaječné nudle jsou velmi podobné nudlím v ramenu. Dělají se také z mouky, vajec a soli, spíše než na polévky se ale používají při přípravě pokrmů smažených. Dají se jimi nahradit nudle skleněné.

Soba

Nudle soba se používají do salátů i do polévek. Jde o zdravý typ nudlí, které se vyrábějí ze směsi pohankové a pšeničné mouky. Podávají se nejčastěji se zeleninou a skvěle se k nim hodí sójová omáčka. Typické jsou svou jemně oříškovou chutí.

Rýžové nudle

Pokud máte rádi asijské pad thai nebo pho, pak pravděpodobně konzumujete nejčastěji právě tyto nudle. Dělají se z rýže a vody, typické jsou tím, že jsou málo slané a lépe tak vyniknou chuti, se kterými jsou kombinovány. Dělají se v mnoha tvarech i velikostech.

Udon

Udon nudle se nejčastěji přirovnávají k italským špagetám. Jde o dlouhé tenké a obvykle kulaté nudle vyráběné z pšeničné mouky, vajíček a soli. Hodí se například k omáčkám. Jak uvádí web Nudlička jde o nízkokalorické těstoviny, které jsou oblíbené právě jako zdravý pokrm.

V Japonsku se ale často také restují se zeleninou a používají se i do vývarů. Jde pravděpodobně o nejuniverzálnější nudle, kterými nezkazíte prakticky žádný pokrm.

Zdroj: Top recepty, Nudlička, Apetit, Žena IN, Mňam, Jíme to

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz