Mouční červi dokážou potrápit nejednu domácnost. Zbavte se nezvaných hostů a předcházejte jejich výskytu

Zdroj: Shutterstock

I když nepředstavují kdovíjak vážný problém, doma je mít zkrátka nechcete. Přesto se s moučnými červy každoročně potýká nejedna domácnost. Jakmile je jednou objevíte, je to důvod ke znepokojení. Nepředstavují totiž nic dobrého.

Objevíte-li doma moučného červa, můžete si být jistí, že rozhodně není jen jeden. Ba naopak budete čelit celé hromadě. Jak se těchto nezvaných hostů zbavit?

Co jsou zač?

Potemník moučný patří do čeledi brouků Tenebrionidae. V larvárním stádiu se mu lidově říká moučný červ. Jako každý jiný hmyz prochází čtyřmi fázemi – vajíčko, larva, kukla a dospělý jedinec.

„Mouční červi se obvykle živí vším, co najdou, tím, co je vlhké, rozkládající se nebo plesnivé,“ píše assuredenvironments.com.

V oblibě mají především zvířecí odpad a plesnivé nebo vlhké obilné produkty. Nejčastěji se nachází ve spížích, kde s chutí napadají ovesné vločky, mouku, cereálie i další suché potraviny.

Nejsou nebezpeční

Mohou vás polekat, ale mouční červi nejsou pro lidi nebezpeční. Mnoho majitelů domácích zvířat krmí moučnými červy své plazy a hlodavce.

Jedna samička moučného červa dokáže vyprodukovat přes tři sta malých bílých vajíček ve tvaru fazole najednou.

Jakmile jsou mouční červi v potravě, mohou být zpočátku těžko rozpoznatelní. Živí se nepřetržitě, zastavují se pouze proto, aby shodili kůži nebo línali.

Jak se jich zbavit?

Objevíte-li doma nezvané hosty, je na místě začít jednat. Najdete-li přímo moučné červy, vysajte je nebo zameťte a vyhoďte.

Následně se pusťte do kontroly potravin. Je to sice otravná práce, ale je to nutnost. Zbavte se všech otevřených potravin.

Místa, kde se červi vyskytují, postříkejte speciálními přípravky, které seženete v drogerii. Ani tohle všechno ale není jistota, že se nezvaných hostů zbavíte.

Prevence je základ

„Pravidelně kontrolujte vlhké a tmavé prostory, zda nevykazují známky moučných červů, dokud si nebudete jisti, že napadení je pryč,“ radí gardenguides.com.

Neměli byste si dělat zbytečně velké zásoby. Mnoho jídla, které nestíháte spotřebovat, je doslova rájem pro moučné červy.

Sypké potraviny po nákupu zkontrolujte, můžete si totiž moučné červy donést z obchodu. Skladovat takové potraviny byste měli v uzavíratelných nádobách, například ve sklenicích, kam se červi nemají šanci dostat.

Zdroj: assuredenvironments.com, gardenguides.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz