Nechcete, aby se vám zdrcla šlehačka? Dejte si pozor na dodržování jednoduchých pravidel

Zdroj: Shutterstock

Asi každý z nás už někdy šlehal šlehačku. Domácí šlehačka se té kupované nevyrovná, je totiž mnohem lepší. Navíc si ji můžete ochutit přesně tak, jak to máte nejraději. Jenže ne vždy se to povede.

Už se vám někdy stalo, že jste vesele šlehali a šlehali a šlehačka se vám najednou zdrcla? Taková šlehačka je na vyhození. Jiný problém nastane tehdy, kdy šlehačka prostě neztuhne. Oboje dokáže naštvat. Chcete-li tomu předejít, na tohle byste si měli dát pozor.

Špatná teplota šlehačky

Použití smetany pokojové teploty je častou chybou a důvodem číslo jedna, proč šlehačka nezhoustne. Pokud dosáhne teploty nad 10 °C, tuk uvnitř krému nebude emulgovat, což znamená, že nemůže zadržet částice vzduchu.

Jinými slovy nebude nadýchaná, naopak se může snáze zdrcnout. Proto mějte šlehačku v lednici, než se rozhodnete ji vyšlehat.

Pozor i na misku

Nemusí to být zásadní problém, ale může k němu přispět. Málokdo totiž myslí na to, aby vychladil také nádobu, ve které šlehačku šlehá.

Jakmile se vychlazená smetana dostane do kontaktu s teplou nebo pokojovou teplotou misky, tuk uvnitř okamžitě začne ztrácet své emulgační vlastnosti.

Šlehačka po lhůtě

Používání surovin, jejichž trvanlivost vypršela, se nedoporučuje. „Natož když jde o mléčné produkty,“ vysvětluje blog.creamchargers.co.uk.

Pokud je to možné, kupujte smetanu ve stejný den, kdy ji chcete šlehat. Vyhněte se použití krému, který byl uchováván v lednici dva nebo více dní.

Nevhodný druh smetany

Pokud jde o smetanu, máte několik možností. Postavíte-li se v obchodě před regál s mléčnými produkty, uvidíte před sebou několik druhů smetany.

Ke šlehání je určena smetana, jejíž název k tomu doslova vybízí – ke šlehání. Používejte proto jen tuto smetanu, smetana na vaření vám bude k ničemu.

Problém v podobě sladidla

„Přidáváte cukr do smetany hned, když začnete mixovat? Chyba,“ odhaluje další problém blog.chefworks.com.

Cukr může ve skutečnosti zabránit zhoustnutí smetany, takže je nejlepší nechat smetanu získat určitou hustotu a strukturu, než přidáte jakékoli sladidlo nebo příchuť.

Nevhodné náčiní

Chcete-li dosáhnout dokonalé šlehačky, musíte k tomu použít adekvátní nástroj. Je totiž potřeba dostat do šlehačky vzduch.

Nejlepším pomocníkem je šlehací metla. Někdo používá klasiku v podobě ruční metly, ale dá to práci, než šlehačku vyšleháte. Daleko pohodlnější je použít ruční elektrický šlehač, který stačí jen držet a on veškerou práci odvede za vás.

Zdroj: blog.creamchargers.co.uk, blog.chefworks.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz