Začínají vám banány tmavnout? Neplýtvejte jídlem a zkuste je zamrazit

Zdroj: Shutterstock

Ačkoliv se banány neřadí mezi drahé ovoce, neznamená to, že by se s nimi mělo plýtvat. Pokud banán již není k přímé konzumaci, nemusí přijít nazmar. Dobrou alternativou je ho zamrazit.

Pokud banány začínají hnědnout nebo už mají kašovitou konzistenci na to, aby se snědly ještě čerstvé, je dobré je zmrazit. Mražené mají mnoho využití, od snídaňových smoothies k banánové zmrzlině až po pečení. Výborný je domácí banánový chléb či banánovo ořechový muffin.

Při zamrazování je však důležité vždy dodržet jedno jediné pravidlo. A tím je banán zmrazit ihned po oloupání. Pokud jej totiž necháte odležet na vzduchu, začne hnědnout.

Když se po oloupání zabalí a hned zmrazí, zůstane banánům krásná barva i nadále. Mohou se taky pokapat trochou citronové nebo limetkové šťávy, která zničí všechny případné bakterie a pomůže udržet barvu.

Banány se zmrazují snadno a zabírají málo místa. Celý proces zabere sotva pár minut. Na loupání banánů neexistuje žádný trik, zbavte je slupky, jak jste zvyklí.

Banány lze zmrazit vcelku, nakrájené či jako pyré

Co se týče formy, lze banány zamrazit vcelku nebo nakrájené. Celé banány se o něco snáze zmrazují, ale zabírají více místa, jelikož potřebují větší nádobu na skladování. Další výhodou je, že přesně víte, kolik jich máte. Vyhnout se krájení také znamená úsporu času.

Pro to, abyste z mrazničky mohli vzít pouze určitý počet banánů, je efektivní mezi každý banán umístit kus papíru. Takto spolu nezmrznou a půjdou snáze oddělit.

Chcete-li zmrazit nakrájený banán, položte jej na kus papíru, talíř či plech a poté dejte do mrazáku. Tímto postupem předejdete tomu, aby se spojily do jedné hroudy. Po ztuhnutí je možné je přendat do uzavíratelného mrazicího sáčku. Na něj lze také uvést, kolik je uvnitř banánů.

Další možností je udělat z banánů pyré. Pokud jsou banány tuhé, je snazší je vložit do mixéru. Takto vytvořené pyré je hladší a řidší. Měkčí banány lze rozmačkat vidličkou nebo lžící do požadované konzistence.

Po rozmrazení banány nebudou mít stejnou chuť a strukturu jako čerstvý banán. Místo toho budou velmi měkké. I tak ale budou skvělou přísadou do různých receptů, kde není potřeba, aby banán držel úplně pohromadě.

Nezapomeňte vše označit

Důležité, a to nejen u zmrazování banánů, je označit vše, co se do mrazničky umisťuje na delší dobu. Stačí použít maskovací pásku a permanentní fix. Je dobré uvést název potraviny a datum, kdy k zamrazení došlo.

Tímto způsobem budete mít dobrou představu, jak dlouho v mrazáku daná potravina je a zda je ještě dobré ji používat. Ještě malá rada – štítek umístěte na tu stranu nádoby, která bude směřovat ven, abyste po otevření dvířek ihned viděli, které položky jsou ve kterých nádobách.

Zamrazené banány takto nevydrží donekonečna, ale takto skladované mohou zůstat tři až čtyři měsíce. Důležité je ze sáčku či nádoby odstranit co nejvíce vzduchu. Příliš mnoho vzduchu může způsobit, že se banány rychleji zkazí. Ačkoliv lze banány zmrazovat také ve slupce, oloupané vydrží zhruba o měsíc déle.

Zamrazování banánů ve slupce je rychlejší, ale má kromě zkrácené trvanlivosti i další nevýhody. Po vyjmutí z mrazáku je třeba počkat, než rozmrznou, aby šly oloupat. Také je úplně nelze použít do zmrzlin či smoothie, jelikož tam se dávají banány ještě zmrzlé.

Zdroje: mashed.com, wikihow.cz
Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz