Svařené jablečné víno: zdravý „svařák“, jenž může v zimě pomoci proti nachlazení

Jablečné víno na německých trzích
Svařené jablečné víno

Svařené víno je u nás oblíbený nápoj, který se nejčastěji dáváme pro zahřátí. V České republice je už ovšem méně známé svařené jablečné víno, jež se ze stejného účelu pije na západ od našich hranic. Navíc může pomoci i proti nachlazení.

Jablečné víno je oblíbené hlavně v Německu

Víno z jablek znali už starověcí Řekové a Římané, od nichž se navíc různé druhy ovoce a recepty dostaly ke germánským kmenům na severu. Právě jablečné víno se stalo nejvíce oblíbené na německý územích. Především ve Frankfurtu se v 17. a 18. století začíná pít stále častěji a jsou udělovány první licence. Ačkoli svařené jablečné víno nikdy nedosáhlo takového věhlasu jako klasický „svařák“, i tak je především v průběhu vánočních svátků velmi oblíbeným nápojem.

Jablečné víno seženete i u nás

Jablečné víno se vyrábí z lisovaných jablek, které se nechají fermentovat. Tím vzniká alkoholický nápoj, který obsahuje zhruba 4,8 až 7 % alkoholu. Nejedná se tedy o silné pití, na druhou stranu děti a řidiči by se jej samozřejmě měli vyvarovat. Ačkoli u nás nemá svařená varianta tak velkou tradici, samotné jablečné víno v českých obchodech seženete bez větších problémů. Můžete si se tedy alternativní „svařák“ bez problémů připravit doma.  

Jaké ingredience patří do svařeného jablečného vína?

Kromě toho, že se svařené jablečné víno v Německu prodává na vánočních trzích, je tato varianta tradičně připravována v německých domácnostech jako ochrana proti nachlazení, případně k zahřátí během chladných zimních měsíců. Jaký je postup přípravy? Jablečné víno se zahřeje a přidávají se do něj další ingredience. Jedná se především o koření jako skořice či hřebíček a obvykle se používá rovněž plátek citrónu. V lecčem se tedy podobá klasickému svařenému vínu, ačkoli chuťově rozdíl samozřejmě poznáte.

Svařené jablečné víno jako ochrana proti nachlazení

Jak už jsme zmínili, svařené jablečné víno se v Německu pije jako ochrana proti nachlazení. Složením se skutečně nejedná o škodlivé pití. Jablka, citrón a koření jsou naopak zajímavou kombinací, která může mít v chladných měsících posilující charakter. Samozřejmě to ale s konzumací jablečného „svařáku“ nesmíte přehánět, a to ani v období svátků, protože jde stále o alkoholický nápoj. Dáte-li si ale skleničku a k ní ještě čerstvé ovoce, skutečně můžete posílíte svou imunitu.

Zajímavosti o svařeném jablečném vínu

  • Jableční víno se německy řekne Apfelwein. Existují však i různé regionální názvy jako Ebbelwoi, Viez anebo saurer Most.
  • Jablečné víno (včetně svařené varianty) je oblíbené především v Hesensku, a to hlavně v největším městě tohoto spolkového státu. Ve Frankfurtu nad Mohanem má totiž opravdu dlouhou tradici (viz výše).
  • Jablečný „svařák“ není příliš sladký, takže v některých recepturách najdete cukr. Pokud si jej připravíte a bude se vám zdát kyselé, k oslazení raději použijete agávový či javorový sirup, což je mnohem zdravější řešení.
  • Kromě klasického a svařeného jablečného vína si můžete dát ještě jednu variantu. Ta se nazývá Sauer-Gespritzten a jednu třetinu nápoje zaujímá perlivá voda. Tedy takový střik.
Přidat na Seznam.cz