Chorvatsko: Je nárůst cen opravdu tak markantní? Velmi záleží na tom, kde nakupujete

Zdroj: Shutterstock

Přes předpovědi velkého zdražování si většina Čechů svoji dovolenou ujít nenechala. Ceny se v Chorvatsku opravdu zvedly, ale podle výpovědí turistů se výrazně neliší od cen v českých supermarketech. Markantně ovšem zdražily restaurace.

Chorvatsko je každoročním cílem mnoha českých domácností, a tak předprázdninové články o masivním zdražování vyvolaly značnou odezvu veřejnosti. Ovšem realita nakonec není tak hrozivá. Cestovní kanceláře evidují stejný zájem jako v minulých letech a také svědectví českých turistů potvrzují, že nárůst cen až na pár případů není nijak extrémní.

Supermarkety vs. pláže     

Ceny v chorvatských supermarketech jsou stejné, někdy i nižší než v Česku. Podle reportáže Deníku se například cenovky za plzeňské pivo pohybují kolem 1,45 eura (35 Kč) za plechovku. Ve slevě je cena téměř totožná jako v českých supermarketech.

Něco jiného jsou ovšem ceny za jídlo a pití na pláži. „Restaurace, zejména ve vyhlášených městech a na frekventovaných místech, mají vyšší ceny. Klienti však mohou něco ušetřit, pokud si zajistí dovolenou se stravováním, ať už formou polopenze, nebo all inclusive,“ popisuje podle Deníku oblastní manažerka Travel Family pro Chorvatsko Lenka Laus.

Ceny některých konkrétních pokrmů zmiňují například Seznam Zprávy. Za čevabčiči můžete podle nich utratit až 239 korun, za pizzu 287 korun a cena za špagety se může vyšplhat až ke třem stovkám. Na druhou stranu zmrzlinu nebo kávu tu seženete poměrně levně.

„Zmrzlina je mnohem levnější než v Itálii, třeba za 2 eura (47 korun). Dá se všude platit kartou, i v pekárně. Kafe 1,2 eura (28 korun), levnější než v Česku. V jedné restauraci v Tribunj jsem měl slávky ve vývaru za 16 eur (382 korun). Holky měly těstoviny za 11,5 eura (275 korun) v restauraci s výhledem na moře,“ napsal čtenář Seznam Zprávám.

Velmi však záleží na dané destinaci a na touze podnikatelů co nejvíce vydělat. Podle Echo 24 totiž můžete narazit i na zmrzlinu za 3 eura (72 korun). Abychom ovšem byli spravedliví, některé pražské podniky si za kopeček zmrzliny účtují podobné částky (viz Praha IN).

Zdražuje se všude

Pravdou je, že se ceny u Jadranu oproti minulým rokům zvýšily, a to zejména v restauracích a bistrech. Nicméně Chorvatsko se též potýká s inflací a ceny mírně narostly i přechodem na euro.

Nárůst cen však není tak dramatický, jak byl zprvu prezentován, a většinu potravin seženete za podobné ceny jako u nás. Aby byl dopad zdražování na váš rodinný rozpočet co nejmenší, volte nakupování v supermarketech nebo si vyberte ubytování s polopenzí či all-inclusive stravováním.

Zdroj: Deník, Seznam Zprávy, Echo 24, Praha IN

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz