Za vznikem nachos stála improvizace. Recept na mexickou pochoutku je však velmi snadný

Zdroj: Shutterstock

Mexiko dalo světu mnoho populárních pokrmů. Jedním z těch nejslavnějších jsou nachos. Díky souhře náhod a pohotovosti jednoho majitele restaurace vznikl „snack“, který si můžete snadno připravit i doma.

Na stránkách The New York Times nalezneme příběh o tom, jak se v celkem neznámém mexickém městě Piedras Negras v mexickém státě Coahuila zrodilo jedno z nejoblíbenějších amerických jídel.

Kdy a kde se nachos poprvé objevily?

Nachos vznikly v roce 1940, kdy prý skupina žen vešla do klubu Victory v Piedrasu, který měl zrovna zavřeno, a chtěly něco k pití a zakousnutí.

Byly to manželky Američanů umístěných na vojenské základně v Eagle Pass v Texasu, a tak se jim majitel podniku Ignacio Anaya, přezdívaný Nacho, snažil vyjít vstříc, přestože kuchař již odešel domů.

Využil ingrediencí, které měl po ruce, a připravil rychlý předkrm. Totopos, smažené kukuřičné tortillové chipsy, posypal sýrem colby a plátky nakládaných jalapeños a hodil je do trouby.

Ženám to tak chutnalo, že si řekly o přidání. Nakonec jídlu začaly říkat Nachova specialita. Pokrm se stal neodmyslitelnou součástí jídelníčku Victory Clubu a stálou součástí dalších menu v regionu. Nakonec se pan Anaya přestěhoval do Eagle Pass a otevřel restauraci s názvem Nacho’s.

Vylepšit a poslat do světa

Jak uvádí web Acapulcos, myšlenku nachos převzal Američan Frank Liberto a začal je prodávat na Arlington Field, kde v té době sídlil baseballový tým Texas Rangers.

Uvědomil si, že sýry podávané s nachos, tedy colby nebo čedar, nemají velkou trvanlivost, a nahradil je sýrem taveným. Poté už nic nebránilo rozšíření nachos do světa.

Jak na domácí nachos

Na domácí nachos můžete využít koupené tortilly (nejlépe kukuřičné), které nakrájíte na trojúhelníčky, nebo si můžete upéct vlastní.

Pokud se rozhodnete pro domácí těsto, připravte si hrnek hladké (kukuřičné) mouky, 3 lžíce oleje, ½ hrnku horké vody a 2 až 3 špetky soli. Z těchto surovin vypracujte těsto, z něho vyválejte tenkou placku a nakrájejte ji na trojúhelníčky.

Dále už je postup stejný, ať použijete tortilly nebo vlastní těsto. Trojúhelníčky vyskládejte na pečicí papír na plech, posypte směsí koření, kterou si zvolíte, například kořením na americké brambory, a pečte dozlatova při 200 °C asi 5 minut.

Zdroj: The New York Times, Acapulcos, Babinet, Koření života

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz