Připravte svým blízkým bramborový salát bez brambor. Je nízkokalorický, zdravější a chuťově k nerozeznání

Zdroj: Shutterstock.com

Ať již na Vánoce, nebo kdykoli během roku, na klasickém bramborovém salátu si každý rád pochutná. A že rozhodně nejde o žádné nízkokalorické jídlo. Věděli jste, že jde ale připravit i zdravěji a bez brambor?

Základ bramborového salátu tvoří hlavně brambory, a přestože mají poměrně nízkou energetickou hodnotu, dají se klidně nahradit jinými, zdravějšími potravinami.

Jak na salát bez brambor?

Ano, čtete správně, bramborový salát a bez brambor! Od toho klasického je chuťově i vizuálně téměř k nerozeznání hlavně proto, že se jím nechal inspirovat. Příprava vám nezabere tolik času, a co je nejdůležitější – nebude vám po něm těžko.

Jako náhrada brambor se skvěle hodí cukety. Na přípravu jedné porce budete potřebovat tři menší a pevnější kusy. Dále si připravte jednu cibuli, jedno jablko, jednu větší mrkev, čtvrtku celeru a dvě vejce uvařená natvrdo.

Nachystejte si ještě kyselé okurky, majonézu, sůl, pepř a šunku, vše v množství podle vlastní chuti. Pokud si troufnete, můžete si majonézu připravit domácí, nebo ji vyměnit za zdravější zakysanou smetanu, a tím snížit množství kalorií na minimum. A pokud máte v klasickém bramborovém salátu rádi hrášek a kukuřici, neváhejte je dát i do toho nebramborového.

Servírovat nemusíte jen chlazený

Cukety, mrkev a celer dejte vařit v páře, měly by být uvařeny na skus. Cuketu určitě nechejte vcelku, aby nenasákla příliš vody, salát by pak byl hodně řídký. Uvařenou zeleninu nechte vychladnout.

Zbylé ingredience nakrájejte na drobné kostičky stejně jako u klasického bramborového salátu. Vychladlou zeleninu pokrájejte na kostky a přidejte k salátu. Osolte, opepřete, přidejte majonézu a vše řádně promíchejte.

Salát můžete nakonec nechat uležet v lednici a podávat jej chlazený, nebo zkusit něco nového a servírovat ho ještě zatepla. Jak uvádí web Jíme Jinak, teplá zelenina má totiž tu výhodu, že je zásadotvorná, nepřekyseluje a dobře se tráví.

Zpočátku se držte oblíbených ingrediencí

Tento salát má mnoho obměn, některé druhy surovin můžete přidat, některé vyměnit, a některé naopak úplně vynechat. S chutěmi můžete experimentovat, abyste si vytvořili salát přímo na míru.

Pokud se ale rozhodnete servírovat nebramborový salát na Vánoce, je dobré do něj dát zeleninu, jakou jste zvyklí dávat i do klasické verze s bramborami, aby byla výsledná chuť co nejbližší a vaše rodina byla spokojená. Experimenty nechte na jindy.

A že nevíte, čím ještě by se daly brambory nahradit? Máme pro vás několik dalších tipů. Tak například dýně, chuťově ji v salátu nepoznáte, naopak umí skvěle suplovat i vejce. Více než hokaido se hodí dýně muškátová, která je jemnější a nepotlačuje chuť ostatních surovin. Jen ji nesmíte uvařit příliš doměkka, aby si udržela tvar kostiček.

Co ještě nahradí brambory a co raději nezkoušet?

Brambory můžete nahradit také jejich sladší verzí – batáty. I když jsou mírně nasládlé, v salátu působí neutrálně. Stejně funguje i kedlubna, hezky drží tvar, chuťově nezakrývá ostatní suroviny a její nasládlost se po odležení ztratí.

Pokud máte rádi petržel a celer, a chuťově vám nijak nevadí, můžete je přidat do salátu ve větším množství, a tím skvěle nahradit brambory. Celerové aroma i nasládlost petržele je možné snížit přidáním lžíce jablečného octa do vody na vaření.

Co se však jako náhrada brambor do salátu nedoporučuje, je podle serveru Jídelní plán tuřín a květák. I když má květák do salátu skvělou konzistenci, svou specifickou vůní a chutí lehce převáží ostatní ingredience. Použijte ho tedy jen v případě, že jste jeho opravdovým milovníkem.

Chuť tuřínu je zase příliš pikantní, pro některé může být i trochu hořký, každopádně stejně jako květák přehluší chuť jiných surovin. Ani tuřín, ani květák se tedy k náhradě neutrálních brambor příliš nehodí.

Zdroj: fresh.iprima.cz, jimejinak.cz, jidelniplan.cz, cukrfree.cz, region.rozhlas.cz

Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz