Kourabiedes: Tradiční řecké cukroví podávané nejen o Vánocích
Cukroví

Kourabiedes: Tradiční řecké cukroví podávané nejen o Vánocích

Jste už přejedení klasického českého cukroví, které děláte každý rok? Možná je načase vyzkoušet něco nového a inspirovat se v zahraničí. Například v Řecku patří k nejoblíbenějším vánočním sladkostem kourabiedes. Kourabiedes, v češtině se někdy […]

Tradice pečení cukroví pochází z 19. století. Česko je v tomto ohledu světovou velmocí
Cukroví

Tradice pečení cukroví pochází z 19. století. Česko je v tomto ohledu světovou velmocí

Mnoho z nás každý rok tvrdí, jak cukroví péct nebudeme, ale nakonec alespoň pár druhů stejně připravujeme. Jde o tradici, která k Vánocům zkrátka patří. Kde se ale vlastně vzala? Cukroví nemá zase tak dlouhou […]

Den díkůvzdání: Víte, proč se slaví? A zvládli byste upéct dokonalého krocana?
Maso

Den díkůvzdání: Víte, proč se slaví? A zvládli byste upéct dokonalého krocana?

Den díkůvzdání – svátek, který známe z mnoha amerických filmů a seriálů. Víte, proč se vlastně něco podobného slaví? A poradili byste si s přípravou tradičního jídla, kterým je pečený krocan? Den díkůvzdání v USA […]

Babiččina sekaná: Jídlo, které dříve bývalo součástí sváteční tabule
Maso

Babiččina sekaná: Jídlo, které dříve bývalo součástí sváteční tabule

Z luxusního pokrmu, který si mohl málokdo dovolit, se sekaná přesunula na sváteční stoly venkovanů, aby nakonec její pověst pošramotily jídelny. Domácí sekaná ale může být skutečně svátečním jídlem. Sekaná se připravovala již ve středověku, šlo […]

Tradice svatomartinské husy: Peče se i 13 hodin, podává se s knedlíkem a se zelím
Maso

Tradice svatomartinské husy: Peče se i 13 hodin, podává se s knedlíkem a se zelím

Na svatého Martina, který má přijíždět na bílém koni, často očekáváme první sníh. Kromě toho se ale většina z nás těší na tradiční svatomartinské hody, ke kterým patří neodmyslitelně pečená husa. Kde se tradice vzala? […]

Vdolky bývaly původně velikonočním jídlem. Ty tradiční s tvarohem a povidly jsou vynikající
Recepty

Vdolky bývaly původně velikonočním jídlem. Ty tradiční s tvarohem a povidly jsou vynikající

Kdo by neměl rád vdolky? Tenhle tradiční český dezert s povidly a tvarohem je sice kalorický, ale rozhodně stojí za hřích. Víte, jaká historie se za vdolečky ukrývá? Vdolky se připravovaly už ve staročeské kuchyni […]