Zkuste vynikající vídeňskou houbovou omáčku podle Viléma Vrabce

Zdroj: Shutterstock

Vilém Vrabec byl uznávaný český kuchař a také učitel. Mnozí si jej pamatují i jako autora desítek kuchařských knih, ve kterých dal dohromady na několik tisíc kulinářských receptů.

Kuchař původem z Horního Růžodole na Liberecku měl za sebou nuzné poměry. I když ho učitel doporučoval na výtvarnou školu pro jeho talent, rodiče si tak drahou školu nemohli dovolit. Po studiu na umělecko-průmyslové škole v Berlíně si sehnal práci jako aranžér výkladních skříní největšího berlínského lahůdkářství.

Právě zkušenost v berlínském lahůdkářství Kempiňski ho motivovala k dalšímu posunu v jeho životě, kdy se chtěl naplno věnovat kulinářství. Během několika let asistoval uznávaným kuchařům v nejlepších hotelech nejen v Německu, ale také ve Švýcarsku nebo Rakousku.

Poté se vrátil zpět do Čech, kde pracoval jako kuchař studené kuchyně v hotelu Pupp v Karlových Varech nebo v Esplanade v Mariánských Lázních. Všechny své zkušenosti pak předával do svých knížek.

Připravte si vídeňskou houbovou omáčku

Houbová omáčka je v kuchyni dokonale univerzální. Patří mezi nejoblíbenější, a to nejen pro svoji chuť, ale i nenáročnou přípravu.

Pokud máte k houbovým receptům blízko, zkuste si doma připravit houbovou omáčku podle kuchaře Viléma Vrabce. Uvidíte, že si ji zamilujete. Připravte si:

  • 50 gramů másla
  • 20 gramů cibule
  • 150 gramů čerstvých hub
  • 50 gramů hladké mouky
  • 1 litr vývaru
  • 30 gramů másla
  • 60 ml smetany
  • petrželku
  • citronovou šťávu

Začněte tím, že očistíte houby, omyjete je a nakrájíte na tenké plátky. V hrnci si necháte rozpustit máslo, přidáte nadrobno nasekanou petrželku a nadrobno pokrájenou cibuli. Vše promíchejte a krátce orestujte.

Jakmile cibulka zpění, přisypte do hrnce nakrájené houby, zakápněte lehce citronovou šťávou a krátce poduste pod pokličkou.

Z másla a mouky si bokem připravte světlou jíšku, za stálého míchání přilévejte studený vývar. Promíchejte tak, aby byla omáčka krásně hladká, poté přilijte zbytek vývaru a opět dobře promíchejte.

Za stálého míchání omáčku pomalu přiveďte k varu, vařte cca 20 minut, poté do ní přidejte dušené houby a dle chuti osolte a opepřete. Povařte ještě 5 minut a na závěr omáčku zjemněte smetanou.

Zdroj: databazeknih.cz, wikipedia.org, toprecepty.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz