Zkuste letos odlehčenou verzi vánoční klasiky: Vídeňský bramborový salát

Zdroj: Shutterstock

K Vánocům neodmyslitelně patří kapr a bramborový salát, který v drtivé většině domácností nesmí při štědrovečerní večeři chybět. Tradiční bramborový salát s majonézou zkrátka milujeme.

Oproti této zažité klasice stojí vídeňský bramborový salát. Ten se od toho tradičního liší tím, že neobsahuje majonézu. Jde tak o odlehčenou verzi bramborového salátu.

Co je vídeňský bramborový salát?

Pokud se někdy podíváte za hranice a navštívíte Vídeň, rozhodně neváhejte a ochutnejte zde tradiční vídeňský bramborový salát.

I když neobsahuje majonézu, je podle webu Recepty Cuketka neuvěřitelně krémový a zároveň velmi chutný. A navíc je snadný na přípravu.

Kde se vzal, tu se vzal

Původ bramborového salátu není podle webu Top Recepty tak úplně jasný. Povídá se, že na původní recept přišel francouzský kuchař, který ho nejdříve připravoval v Rusku.

Jiné teorie ale hovoří o tom, že původ bramborového salátu sahá do Rakouska na přelomu 19. a 20. století.

Připravte si lehký vídeňský bramborový salát

Pokud rádi ochutnáte něco nového, zkuste si doma připravit vídeňský bramborový salát. Na přípravu potřebujete 750 g brambor, 200 ml hovězího vývaru, 2 lžíce oleje, 2 lžíce jablečného octa, půl lžičky hořčice, jednu cibuli, špetku cukru, pažitku a sůl.

S přípravou salátu radí web Mlsná vařečka. Brambory nejdříve uvařte ve slupce doměkka. Poté je slijte a nechte vychladnout tak, aby byly ještě teplé, ale vy už jste je mohli vzít do ruky. Mezitím si dejte ohřát hovězí vývar a nakrájejte si cibuli a pažitku.

Zálivku na salát připravíte tak, že do uzavíratelné skleničky nalijete olej s octem, přidáte hořčici s cukrem a pořádně promícháte.

Ještě teplé brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka silná cca 0,5 cm. Plátky brambor skládejte na talíř a zalijte je horkým hovězím vývarem. Jemně promíchejte odspodu, aby se vývar vsákl. Poté brambory zalijte zálivkou, přidejte cibuli s pažitkou a osolte. Před podáváním nechte bramborový salát ještě chvíli odstát.

Zdroj: recepty.cuketka.cz, toprecepty.cz, mlsnavarecka.cz, lilviena.com, rizky.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz