Zázvor a jeho vlastnosti

Zdroj: Shutterstock

Zázvor nejenže dodává jídlům výjimečnou a výraznou chuť, ale je také plný živin. Lidé používají jeho kořen k vaření a léčbě již tisíce let. Jaké vlastnosti má a jak jej používat?

Obsah článku

1. Jak roste zázvor?

2. Jaké má zázvor účinky?

2.1. Zázvor obsahuje gingerol s výraznými léčivými vlastnostmi.

2.2. Dokáže léčit různé formy nevolnosti, zejména ranní nevolnost.

2.3. Může pomoci při hubnutí.

2.4. Může pomoci při degenerativních onemocněních kloubů.

2.5. Může výrazně snížit hladinu cukru v krvi a zlepšit rizikové faktory srdcových onemocnění.

2.6. Může pomoci při chronické nesnášenlivosti potravy.

2.7. Může výrazně zmírnit menstruační bolesti.

2.8. Sníží teplotu těla.

2.9. Může pomoci snížit hladinu cholesterolu.

2.10. Obsahuje látku, která může pomoci při prevenci rakoviny.

2.11. Může zlepšovat funkci mozku a chránit před Alzheimerovou chorobou.

2.12. Může pomoci v boji proti infekcím.

3. Sušený zázvor – jaké má účinky?

3.1. Sušený zázvor – vlastnosti.

4. Kandovaný zázvor – co to je a jak jej používat?

4.1. Kandovaný zázvor – jak vzniká?

4.2. Kandovaný zázvor s cukrem – vlastnosti.

4.3. Kandovaný zázvor s fruktózou bez bílého cukru.

4.4. Použití kandovaného zázvoru.

5. Jak konzumovat zázvor?

1. Jak roste zázvor?

Zázvor je kvetoucí rostlina původem z jihovýchodní Asie. Je to jedno z nejzdravějších (a nejchutnějších) koření na světě. Patří do čeledi Zingiberaceae a je blízce příbuzný s kurkumou, kardamonem a galangalem. Podzemní část stonku, známá jako hlíza, je často používána jako koření. Je často označována jako kořen zázvoru nebo jednoduše zázvor. Zázvor lze používat čerstvý, sušený, v prášku, jako olej nebo šťávu. Je to běžná složka mnoha receptů a někdy je přidáván do zpracovaných potravin a kosmetiky.

Zázvor a jeho vlastnosti

2. Jaké má zázvor účinky?

2.1. Zázvor obsahuje gingerol, který má silné léčivé vlastnosti.

Zázvor má velmi dlouhou historii využívání v různých formách tradiční a alternativní medicíny. Používá se k podpoře trávení, snižování nevolnosti a boji proti chřipce a nachlazení, jen abychom jmenovali některé z jeho přínosů.

Unikátní vůni a chuť zázvoru vděčíme jeho přirozeným olejům, z nichž nejdůležitějším je gingerol. Gingerol je hlavní bioaktivní složkou zázvoru, která je zodpovědná za mnoho jeho léčivých vlastností. Podle výzkumů má gingerol silné protizánětlivé a antioxidantní účinky. Například může pomoci snížit oxidační stres, což je výsledek nadbytku volných radikálů v těle.

2.2. Může léčit mnoho forem nevolnosti, zejména ranní nevolnosti.

Zdá se, že zázvor je velmi účinný při léčbě nevolnosti, zejména u těhotných žen. Ačkoli se zázvor považuje za bezpečný, měli byste se poradit se svým lékařem před konzumací jeho větších množství, pokud jste těhotná. Doporučuje se, aby těhotné ženy, které jsou blízko porodu nebo které měly potrat, se zázvoru vyvarovaly.

2.3. Může pomoci s hubnutím

Podle studií provedených na lidech a zvířatech může zázvor hrát roli v hubnutí. Studie z roku 2016 na 80 ženách s nadváhou ukázala, že zázvor může také pomoci snížit index tělesné hmotnosti (BMI) a hladinu inzulínu v krvi. Vysoká hladina inzulínu v krvi je spojena s obezitou. Schopnost zázvoru ovlivnit hubnutí může souviset s určitými mechanismy, jako je jeho potenciál ke zvyšování spalování kalorií nebo snižování zánětu.

2.4. Může pomoci při osteartritidě

Osteoartritida je běžným zdravotním problémem, který zahrnuje degeneraci kloubů v těle, vedoucí k příznakům jako bolest a tuhost kloubů. V jedné literární rešerši bylo zjištěno, že lidé, kteří používali zázvor k léčbě osteoartritidy, zaznamenali významné snížení bolesti a postiženosti.

2.5. Může výrazně snížit hladinu cukru v krvi a snížit rizika sdrečních onemocnění

Zázvor a cukrovka. Toto výzkumné pole je relativně nové, ale zázvor může mít silné antidiabetické vlastnosti. Ve studii z roku 2015, která zahrnovala 41 účastníků s diabetes mellitus typu 2, 2 gramy mletého zázvoru denně snížily hladinu cukru v krvi nalačno o 12%.

2.6. Může pomoci při chronické dyspesii

Chronická dyspepsie je charakterizována opakující se bolestí a nepohodlím v horní části žaludku. Má se za to, že zpomalené vyprazdňování žaludku je hlavní příčinou dyspepsie. Zajímavě, bylo prokázáno, že zázvor urychluje vyprazdňování žaludku.

2.7.Může výrazně snížit menstruační bolest

Bolestivá menstruace se týká bolesti během menstruačního cyklu. Jedním z tradičních využití zázvoru je zmírňování bolesti, včetně menstruační bolesti.

2.8. Snižuje tělesnou teplotu

V tradiční čínské medicíně se již po staletí používá čerstvý zázvor k snížení horečky. Studie s využitím tomografie potvrdily, že čerstvý zázvor je ideální pro snižování tělesné teploty. Je také důležité vědět, že zázvor také zlepšuje krevní oběh. V některých případech má účinky podobné aspirinu. Díky svým protizánětlivým vlastnostem může pomoci při nachlazení a chřipce. Navíc ředí krev, takže se může používat při trombóze, ale neměl by se konzumovat s léky na tuto nemoc.

Zázvor a jeho vlastnosti

2.9. Může pomoci snižovat úroveň cholesterolu

Vysoká hladina LDL (špatného) cholesterolu je spojena s vyšším rizikem srdečních chorob. Konzumovaná potrava může mít silný vliv na úroveň LDL cholesterolu. Ve studii provedené v roce 2018 na 60 lidech s hyperlipidemií zjistili, že 30 osob, které konzumovaly 5 gramů zázvorového prášku denně, zaznamenaly pokles LDL cholesterolu o 17,4 % během 3 měsíců. Ačkoliv je pokles LDL významný, je třeba brát v úvahu, že účastníci studie konzumovali velmi vysoké dávky zázvoru.

2.10. Obsahuje látku, která může pomoci v prevenci rakoviny

Zázvor byl zkoumán jako alternativní lék na několik druhů rakoviny. Jeho protirakovinné vlastnosti jsou připisovány gingerolu, který se vyskytuje v hojném množství v čerstvém zázvoru. Forma známá jako [6]-gingerol je považována za obzvláště silnou. Existují nějaké důkazy, byť omezené, že zázvor může být účinný proti jiným nádorům gastrointestinálního traktu, jako je rakovina slinivky břišní a rakovina jater. Může být účinný také při léčbě rakoviny prsu a vaječníků.

2.11. Může zlepšovat funkci muzku a chránit před ALZHEIMEROVOU chorobou

Oxidační stres a chronické zánětlivé stavy mohou urychlit stárnutí. Považuje se, že jsou jedním z hlavních faktorů vedoucích k Alzheimerově chorobě a s věkem spojeným poklesem kognitivních funkcí. Některé studie na zvířatech naznačují, že antioxidanty a bioaktivní látky v zázvoru mohou inhibovat zánětlivé reakce v mozku. Existují také důkazy, že zázvor může přímo zlepšovat mozkovou funkci. Studie z roku 2012 provedená na zdravých ženách středního věku ukázala, že denní dávky extraktu z zázvoru zlepšují reakční čas a pracovní paměť.

2.12. Může pomoci v boji proti infekcím

Gingerol může pomoci snižovat riziko infekcí. Ve skutečnosti může extrakt z zázvoru inhibovat růst mnoha různých typů bakterií. Čerstvý zázvor může být také účinný proti respiračnímu syncytiálnímu viru (RSV), běžné příčině infekcí dýchacích cest.

Zázvor a jeho vlastnosti

3. Sušený zázvor – Na co působí?

Ve skutečnosti existují dva typy zázvoru, které můžete používat: čerstvý a sušený. Ačkoli oba typy zázvoru pocházejí z téže rostliny, jejich funkce a využití jsou zcela odlišné. Jaký je rozdíl mezi čerstvým zázvorem a kvalitním přírodním sušeným zázvorem a jakým zdravotním problémům mohou zabránit?

3.1. Sušený zázvor – Vlastnosti

V případě tradiční čínské medicíny se vyžadovalo, aby sušený zázvor v prášku pocházel z hlízy rostliny, která je stará alespoň tři roky. I dnes se věří, že starší rostlina má více pozitivních zdravotních vlastností. Proto je tak důležité vybírat kvalitní sušený zázvor.

Sušený zázvor více než čerstvý působí na slezinu. Doporučuje se jeho konzumace lidem, kteří se dlouhodobě léčí a užívají mnoho léků, protože může zabránit jejich negativnímu vlivu na tělo, působíc ochranně.

Mletý sušený zázvor skvěle zahřeje. Pomáhá zvýšit tělesnou teplotu, proto je vhodný pro osoby, které opravdu zmrzly a potřebují se zahřát. Je vhodné po něm sáhnout i v zimě. Také umožňuje dlouhodobé udržení stabilní teploty. V této formě jej můžete například přidávat do čaje.

Zázvor a jeho vlastnosti

4. Kandovaný Zázvor – Co to je a jak ho používat?

Vedle čerstvého zázvoru a sušeného zázvoru v mleté formě je také nabízen zázvor v kouscích, který je obvykle prodáván jako kandovaný zázvor s obsahem bílého cukru nebo s obsahem ovocného cukru, tj. fruktózy.

4.1. Kandovaný Zázvor – Jak Vzniká?

Kandovaný zázvor: tradiční pochoutka oblíbená v Asii. Většina kandovaného zázvoru dostupného na českém trhu pochází z asijských zemí, například z Thajska. Výrobní proces spočívá v tom, že se z čerstvého a oloupaného zázvorového kořene vyrobí kandovaný zázvor. Tento kořen se naseká, vaří v hustém jednoduchém sirupu a poté se nechá vyschnout. Konečným produktem jsou kousky zázvoru s sladkou křupavou polevou a měkkým, pikantním středem.

Důležité je upozornit na to, že existují dva hlavní způsoby přípravy zázvoru: kandizovaný a křišťálový. Zatímco kandizovaný zázvor je zázvor skladovaný v jednoduchém sirupu, křišťálový zázvor je vařený ve sladkém sirupu a následně posypán cukrem.

4.2. Kandovaný Zázvor s Cukrem – Vlastnosti

Při vaření a zpracování ztrácí zázvor část svých antioxidantů a bioaktivních látek. Podle studie z roku 2015 v časopise International Journal of Food Properties, vaření zázvorového kořene při teplotě 100 stupňů Celsia delší dobu než osm minut významně snižuje jeho antioxidační schopnosti. I když má lepší výživové hodnoty než jiné sladkosti, je třeba mít na paměti, že je to stále pochoutka bohatá na bílý cukr a má vysoký kalorický obsah – v 100 gramech až 334 kcal. Z tohoto hlediska má kandovaný zázvor více cukru na porci než například čokoládová tyčinka či bonbony.

4.3. Kandovaný Zázvor s Fruktózou Bez Bílého Cukru

Zázvor připravený tímto způsobem je podobný kandizovanému zázvoru s tím rozdílem, že je namáčen v sirupu s fruktózou namísto bílého cukru.

4.4. Použití Kandovaného Zázvoru

Kandovaný zázvor je oblíbená a jedinečná pochoutka, kterou si můžete vychutnat přímo z balení díky její dokonalé kombinaci sladkosti cukru/fruktózy a pikantní chuti zázvoru. Křišťálový zázvor je pak ideální volbou pro uklidnění žaludku, zvláště během cestování.

5. Jak konzumovat zázvor?

  • Do pečiva: Kandizovaný zázvor obohatí chuť pečiva originální chutí. Lze ho nakrájet na malé kousky a přidat do koláčů, sušenek, rychlého pečiva – pomerančový nebo banánový chléb.
  • Posypání na dezerty a koláče: Drobně nakrájený kandizovaný zázvor lze použít k dekoraci a posypání koláčů (jablečný koláč, brownie) atd.
  • Do salátů: Nakrájený nebo nasekaný zázvor lze přidat do ovocného salátu pro pikantní chuť.
  • Čokoládové pochoutky: Ponořte křišťálové kousky zázvoru do rozpuštěné čokolády. Po vychladnutí získáte výjimečnou lahůdku.
  • K pečenému ovoci: Skvěle se hodí k pečeným jablkům a hruškám. Nakrájejte zázvor na malé kostky a smíchejte s ořechy, hnědým cukrem a kořením.
  • K masovým a rybím pokrmům: Kandizovaný zázvor lze použít jako koření pro drůbež a ryby. V pánvi rozpusťte máslo s kousky křišťálového zázvoru, čerstvou citronovou šťávou a nakrájenou zelenou cibulí. Tímto omáčkou polejte horkou rýži a podávejte s kuřetem nebo rybou.
Přidat na Seznam.cz