Salacca Zalacca je populární „hadí ovoce“. Domněnky o tom, že je jedovaté, budí u lidí respekt dodnes
Ovoce

Salacca Zalacca je populární „hadí ovoce“. Domněnky o tom, že je jedovaté, budí u lidí respekt dodnes

Přestože je hadí ovoce plné vitaminů a dalších prospěšných látek, chvíli trvalo, než si na něj lidé zvykli a přestali k němu přistupovat opatrně. V minulosti se často domnívali, že je jedovaté. Zajímavá chuť i […]

Wazwan: Kašmírská kuchyně s bohatou historií. Takto vypadá v podobě ďábelských kuchařů z Kašmíru
Světové pokrmy

Wazwan: Kašmírská kuchyně s bohatou historií. Takto vypadá v podobě ďábelských kuchařů z Kašmíru

Wazwan je kašmírská kuchyně, která je jedinečnou a neoddělitelnou součástí tradiční kašmírské kultury. Jde o poměrně složité kuchařské umění, které umí jen omezená kasta velice ceněných kuchařů. O tradici Wazwan může obsahovat 7 až 36 […]

Vrtochy královny aneb Co můžete očekávat na stole, pokud vás poctí pozvánkou britská královská rodina
Celebrity

Vrtochy královny aneb Co můžete očekávat na stole, pokud vás poctí pozvánkou britská královská rodina

Pestrému a nákladnému stolování se často říká „královská hostina“. Ale je toto označení správné? Jak se ve skutečnosti stravuje nejslavnější královská rodina na světě? Pokud má někdo představu, že se to v kuchyni královny Alžběty […]

Kanibalismus: Děsivá historie spojená s využíváním částí lidského těla jako léků
Zajímavosti

Kanibalismus: Děsivá historie spojená s využíváním částí lidského těla jako léků

Přestože se Evropané často pohoršují nad kanibalistickými praktikami domorodých kmenů v odlehlých částech světa, ani evropská historie není úplně bez poskvrny. Stručně řečeno: ještě nedávno byli Evropané kanibaly. Seriózní vědecké práce jako důkaz přítomnosti kanibalismu […]

Kumis: Na fermentovaném kobylím mléce si pochutnávali kojenci. Zamiloval se do něj i Čingischán
Světové pokrmy

Kumis: Na fermentovaném kobylím mléce si pochutnávali kojenci. Zamiloval se do něj i Čingischán

Již více než před pěti tisíci lety si obyvatelé Botai nacházejícího se na území dnešního Kazachstánu ochočili divoké koně na stepích Střední Asie. Právě tam poprvé spatřil světlo světa také nápoj známý jako kumis. Jeho […]

Výzkum prokazuje, že obezita v dospívání způsobuje u žen premenstruační syndrom
Zajímavosti

Výzkum prokazuje, že obezita v dospívání způsobuje u žen premenstruační syndrom

PMS neboli premenstruační syndrom postihuje mnoho žen a dívek na celém světě. Vědci však zjistili, že obezita dospívajících dívek příznaky tohoto syndromu ještě zhoršuje. Vědci z Karolínského institutu ve Stockholmu sledovali 6 524 žen z […]

Lu Yu přesvědčil svět, aby se čaj nejedl, ale pil. Odpor k čajové polévce přiměl čínského spisovatele k akci
Zajímavosti

Lu Yu přesvědčil svět, aby se čaj nejedl, ale pil. Odpor k čajové polévce přiměl čínského spisovatele k akci

Někdy v době svého dospívání v roce 700 Lu Yu, začínající spisovatel a profesionální klaun, poprvé ochutnal čajovou polévku. Na Lua však polévka dojem neudělala, a tak se rozhodl vzít věci do vlastních rukou. Lu […]

Svišti byli dříve oblíbenou pochoutkou. Tlak na ekologické zemědělství je možná vrátí zpátky na gastronomická menu
Světové pokrmy

Svišti byli dříve oblíbenou pochoutkou. Tlak na ekologické zemědělství je možná vrátí zpátky na gastronomická menu

Svišti u nás již nejsou moc hojní, ale dříve byli ve světě považováni za kulinářskou delikatesu. Jejich maso má na rozdíl od jiné zvěřiny jemnější chuť a navíc odpadá potřeba je průmyslově krmit. Sviští hody […]