Čirůvka májovka: výborná houba, která začíná růst právě nyní
Bylinky a rostlinky

Čirůvka májovka: výborná houba, která začíná růst právě nyní

Čirůvka májovka patří mezi jedlé jarní houby, které si půjde v nejbližší době nasbírat. Je přitom nejen chutná, ale může např. snižovat hladinu cukru v krvi. Rozšíření a růst čirůvky májovky Čirůvka májovka je jedlá houba, která […]

Bršlice kozí noha obsahuje 4× více vitamínu C než citrón. Přesto je považována za plevel
Bylinky a rostlinky

Bršlice kozí noha obsahuje 4× více vitamínu C než citrón. Přesto je považována za plevel

O bršlici kozí noze se často hovoří jako o plevelu. Ve skutečnosti se však jedná o účinnou „léčivku“, jež nám může pomoci s mnoha neduhy. Výskyt bršlice kozí nohy Bršlice kozí noha je poměrně známá rostlina […]

Velikonoční beránek: tradiční dobrota, kterou si lze připravit netradičně
Pochutiny

Velikonoční beránek: tradiční dobrota, kterou si lze připravit netradičně

Velikonoční beránek je jednou z tradic, které jsou s tímto jarním svátkem nedílně spojeny. V současné době si ho navíc můžete připravit originálně. Tradice velikonočního beránka Oběť beránka se dříve dělala k připomenutí vyvedení Židů z Egypta. Tento sudokopytník se […]

Masečník kulovitý: velmi vzácná jarní houba, jejíž nález by přepsal atlasy hub
Bylinky a rostlinky

Masečník kulovitý: velmi vzácná jarní houba, jejíž nález by přepsal atlasy hub

Masečník kulovitý je jedlá jarní houba, která nebyla na českém území nalezena několik desetiletí. Kdo ji tedy najde, najde poklad. Původ masečníku Masečník kulovitý roste v Evropě, Asii i Severní Americe. V 19. století byl objeven i […]

Podmáslí pomáhá při dietě. Pravé dnes ale seženete jen těžko
Mléčné výrobky

Podmáslí pomáhá při dietě. Pravé dnes ale seženete jen těžko

Podmáslí je produkt z mléka, který vzniká při výrobě másla. Ačkoli pravou variantu dnes seženete jen těžko, může se jednat o vhodný produkt při dietách. Původ podmáslí Podmáslí je mléčný výrobek, jenž je vedlejším produktem při […]

Kačenka česká: královna jarní kuchyně, na kterou lze vyrazit i v současné situaci
Bylinky a rostlinky

Kačenka česká: královna jarní kuchyně, na kterou lze vyrazit i v současné situaci

Kačenka česká je výtečná jarní houba, na kterou můžete vyrazit i během vládních omezení. (Nejen) v lesích začne růst už v polovině března. Rozšíření kačenky české Kačenka česká je houba s hezkým českým názvem, která ovšem roste v podstatě […]

Chlupaté knedlíky: tradiční příloha, jíž si lze připravit netradičně. Třeba s cuketou
Světové pokrmy

Chlupaté knedlíky: tradiční příloha, jíž si lze připravit netradičně. Třeba s cuketou

Chlupaté knedlíky patří mezi tradiční české přílohy. Můžete si je ovšem připravit na mnoho způsobů, z nichž některé mohou být poněkud netradiční. Původ chlupatých knedlíků Chlupaté knedlíky jsou tradičním českým pokrmem, který se vlastně nachází na […]

Žemlovka: sladký nákyp, který si nemusíte připravit pouze s jablky
Světové pokrmy

Žemlovka: sladký nákyp, který si nemusíte připravit pouze s jablky

Žemlovka s jablky patří mezi tradiční české pokrmy. Můžete nicméně využít i další ingredience a jablka je vlastně možné úplně vynechat. Původ žemlovky Žemlovka, které se říká rovněž zemlbába, je typickým pokrmem české a slovenské kuchyně. […]