Za vznikem kuřecího tikka masala možná stojí nespokojený zákazník skotského podniku. Recept zvládnete i doma

Zdroj: Shutterstock

Tikka masala je lahodnou kombinací marinovaného kuřecího masa s rajčatovo-smetanovou omáčkou, kterou milují v Indii i Spojeném království. Zkuste si ho připravit a možná se také zamilujete.

Marinované kuřecí kousky a jemně kořeněná rajčatovo-smetanová omáčka, to je tikka masala. Mimořádné oblibě se tikka masala těší zejména ve Spojeném království. V roce 2009 dokonce jeden skotský poslanec požádal, aby tomuto pokrmu bylo uděleno chráněné označení původu Evropské unie; jeho žádost však byla zamítnuta.

Existuje několik teorií, kde a jak pokrm tikka masala vznikl. Snad nejpřesvědčivější tvrzení pochází od Aliho Ahmeda Aslama z glasgowského podniku Shish Mahal.

Jak uvádí The culture trip, v 70. letech minulého století si jeden jeho zákazník postěžoval, že kuře, které dostal, je příliš suché. Aslama napadlo kuře vylepšit trochou rajčatové polévky a vše posypat kořením. Zákazník byl nadšen a rád se znovu vracel.

Na druhé straně stojí historici Colleen a Peter Groveovi, kteří tvrdí, že tikka masala „bylo zcela jistě vynalezeno v Británii, pravděpodobně bangladéšským kuchařem“. Gourmet kritik Rahula Vermy je zase přesvědčen, že tikka masala je „v podstatě paňdžábský pokrm, ne starší než 40 až 50 let a musí jít o náhodný objev s periodickými improvizacemi“. Ať už je pravdivá jakákoli historka, tikka masala zůstává oblíbeným pikantním pokrmem.

Ingredience na tikka masala

Na recept na tikka masala podle webu Will fly for food budete potřebovat na marinádu 1 kg kuřecích stehen bez kosti, nakrájených na kousky, 1 hrnek jogurtu, 3 stroužky česneku, 1 lžíci čerstvého mletého zázvoru, 2 lžíce čerstvé šťávy z kalamansi, 2 lžičky mletého kmínu, 1 lžičku nového koření, 1 až 2 červené chilli papričky, 2 lžíce nasekaného koriandru, 2 lžičky čerstvého drceného pepře.

Na omáčku si připravte 1 lžíci ghí nebo přepuštěného másla, 2 stroužky česneku, 1 velkou červenou cibuli, nakrájené 2 červené chilli papričky nebo 1 lžičku chilli v prášku, 1 lžičku mleté kurkumy, 2 lžičky mletého kmínu, 2 lžičky mleté papriky, 1 lžíci světle hnědého cukru, 1 (400 g) plechovku nakrájených rajčat, 1 lžíci rajčatového protlaku, 400 ml kokosové smetany, hrst nasekaných listů koriandru, rybí omáčku (podle chuti).

Příprava tikka masala

Všechny ingredience na marinádu rozmixujte v kuchyňském robotu. Nalijte do sáčku na zip. Přidejte kousky kuřete a zatřeste, aby se obalily. Přes noc je uložte do ledničky. Kuřecí kousky napíchněte na špejle, marinádu vylijte. Kuře grilujte rovnoměrně ze všech stran, dokud nezačne vytékat šťáva, přibližně 5 až 6 minut. Osolte a přikryjte vše fólií.

Pro přípravu omáčky rozehřejte velkou pánev na střední teplotu a rozpusťte ghí/máslo. Osmahněte česnek, cibuli a chilli papričky (pokud je používáte). Přisypte zbytek koření a hnědý cukr. Vařte 1 až 2 minuty, dokud nebude mít směs konzistenci pasty.

Přilijte rajčata a rajčatový protlak. Na mírném ohni vařte odkryté přibližně 10 až 15 minut, dokud omáčka nezačne houstnout, poté přidejte grilované kousky kuřete a kokosový krém. Vařte dalších 10 minut, aby omáčka dále zhoustla a kuřecí maso a smetana se prohřály.

Dochuťte a podle potřeby přidejte rybí omáčku. Podávejte posypané čerstvými nasekanými lístky koriandru a s vařenou rýží basmati a/nebo čerstvým chlebem naan.

Zdroj: Will fly for food, The culture trip, Tasting Table, Little India

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz