Wohanpi: Tradiční indiánská polévka se vařila z bizoního masa. Dnes ji připravíte i z hovězího

Zdroj: Shutterstock

Staré indiánské recepty bývaly obvykle plné masa, protože měly posilnit muže pro boje s jinými kmeny, ženám zase dodat energii, aby se mohly starat o tábor a pohodlí válečníků. Jedním z ukázkových pokrmů, který toto zajišťoval, byla i polévka s názvem wohanpi.

Někdy se jí říká také wahanpi. Jedná se o polévku, kterou se proslavil nejvíce kmen Siouxů. Dnes se na některých místech světa stále vaří, a to i přesto, že v její původní verzi je základem bizoní maso.

Silný masový vývar

Bizoní maso je podle serveru Mind, Body and Soul hodně tuhé. Proto se musí vařit opravdu velmi dlouho, aby bylo poživatelné. I díky tomu indiáni vynalezli několik hodin tažený silný vývar, po kterém měli plno sil.

V dnešní době si můžete jídlo vychutnat v několika světových restauracích. Ve většině případů se k jeho přípravě používá maso hovězí, které se kombinuje s kuřecím.

Masová polévka s těstovinami

Dnešní wohanpi se samozřejmě od toho původního výrazně liší. I tak si ale můžete polévku připravit doma, teď na podzim je ideální na doplnění energie i vitamínů.

Budete potřebovat 2 cibule, 1 celer, 3 mrkve, petrželový kořen i nať, 200 gramů menších těstovin, bobkový list, nové koření, sůl, pepř, 100 gramů kuřecího masa a 200 gramů hovězího masa.

Na oleji si nejprve osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte obě masa, orestujte je a vše zalijte vroucí vodou. Do té dejte nadrobno pokrájenou zeleninu. Polévku dosolte a přidejte bobkový list a nové koření.

Pod pokličkou na mírný výkon nechte polévku vařit asi 2 hodiny. Potom do ní dejte těstoviny a povařte ji ještě asi 30 minut. Na talíř nandávejte polévku s velkým množstvím zeleniny i masa a posypte ji čerstvou petrželkou.

Zdroj: University of Nebraska, Mind, body and Soul, Plain Recipes

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz