Whiskey: S kvalitním pitím nemusíte šetřit. Tohle se vám stane, pokud ji budete pít každý den

Zdroj: Shutterstock

Když procházíte v obchodě sekci s alkoholem, pokud vaše oči sklouznou k nějaké lahvi s whiskey, pravděpodobně bude cena poměrně vysoká. Tenhle kvalitní nápoj pro gurmány někteří lidé milují, navíc je to tak trochu ukázka dobrého vkusu, když někoho pozvete na panáka právě takového pití.

Z tvrdých alkoholických nápojů je poslední dobou whiskey jedním z nejoblíbenějších a už dávno se nevěří tomu, že je to jen pití starých mužů z Divokého západu. Spíše jde o pití bohatých, které mají ve vitríně ve své pracovně vážení lidé.

Takže pokud si můžete dovolit jednou za čas pozvat na panáka někoho, koho si ceníte, nebo si dát whiskey zkrátka proto, že na ni máte chuť, je to v pořádku. Ale co se s vámi stane, když ji budete pít denně?

Vyměňte pivo za whiskey a hubněte

Pokud jste zvyklí pít každý večer láhev piva, pravděpodobně se vám už dělá pořádný pivní pupek. Pivo má ve srovnání s whiskey dvakrát tolik kalorií. Když si odvyknete na lahváče a místo toho si k televizi nalijete panáka tohohle pití, projeví se to na vaší váze.

Možná si říkáte, že při takovém tempu by také brzy zhubla vaše peněženka. Jenomže si spočítejte, na kolik dní vám vystačí láhev whiskey, zatímco pivo máte jedno na den. Ve výsledku nebude cenový rozdíl velký.

Pomocník s imunitou

Většina kvalitních whiskey obsahuje podle mashed.com velké množství kyseliny ellagové. Jde o antioxidant, který pomáhá z těla odplavit nebezpečné látky, a tím pádem ho detoxikovat.

Mimo jiné je whiskey skvělým pomocníkem při nachlazení nebo problémech s dalšími lehkými nemocemi, protože látky v ní zvyšují imunitu. I jeden panák denně stačí k tomu, abyste byli odolnější.

Dokonce i během zákazu dodávání alkoholu do USA bylo kdysi povoleno whiskey převážet, protože byla považována za lék, nikoli za škodlivý alkohol, který by mohl lidem ublížit. Problém ovšem nastal, když to lidé s její konzumací přeháněli.

Alkohol rozšiřuje cévy. Pokud whiskey ohřejete a vytvoříte z ní horký alkoholický nápoj, stane se vhodným řešením při celkovém přetížení těla, například pro lidi, kteří přes den dělají těžkou fyzickou práci a potřebují si odpočinout bez bolestí.

A nakonec je tu jeden příklad z historie: Ačkoli to nelze nijak dokázat, nejstarší žena ve Spojeném království, stodesetiletá Grace Jonesová, přisuzovala svou dlouhověkost tomu, že si každý večer dala sklenku whisky.

Pozor na bolesti hlavy

Tmavý alkohol, jako whiskey nebo rum, způsobuje kocovinu mnohem rychleji než například bílé nápoje jako vodka. Důvodem je, že tmavé louhy obvykle obsahují více chemických sloučenin, nazývaných kongenery, které tělo rozkládá na toxiny, jako je kyselina mravenčí a formaldehyd, což může kocovinu zhoršit.

Pokud nezůstanete jen u jednoho panáku, ale dáte si jich několik, pravděpodobně budete druhý den cítit silnou bolest hlavy. Lidé, kteří alkohol moc nepijí, ji pocítí už po první sklence.

Lékaři radí během popíjení tvrdého alkoholu pít také vodu, která sice kocovinu úplně nedokáže odstranit, ale zmírní její účinky na vaše tělo. Nebo zkrátka pijte jenom tak, aby se kocovina nedostavila vůbec.

Zdroj: thelist.com, mashed.com, riahealth.com
Autor: Shani Maiová

Přidat na Seznam.cz