Vyměňte o letošních Vánocích tradičního kapra za lososa. Lze jej připravit nasladko na několik způsobů

Zdroj: Shutterstock

Někteří lidé na Vánoce nahrazují kapra kuřecím řízkem. Činí tak většinou proto, že má kapr velmi typickou rybí chuť, která se u jiných ryb neprojevuje tak silně. Napadlo vás, že se dá na Vánoce řízek z kapra nahradit třeba lososem?

Losos má jemné maso, které si sice zachovává svou rybí chuť, není ale cítit rybinou tolik jako právě český kapr. Někteří lidé si ho tak dopřávají na Vánoce k bramborovému salátu jako náhražku. K lososovi se pak skvěle hodí sladké chutě.

Pokud tak letos plánujete jíst lososa poprvé, nebo chcete jeho přípravu nějak ozvláštnit, máme pro vás hned několik receptů, které si rozhodně oblíbíte. Ve všech hraje hlavní roli kombinace rybího masa se sladkým.

Losos se sladkou chilli omáčkou

Na tento recept si připravte lžíci rybí omáčky, čtyři lžíce chilli omáčky, tři lžíce sójové omáčky a několik filetů z lososa s kůží. V malé misce smíchejte všechny suroviny, ve kterých pak necháte filety z lososa několik hodin marinovat. Můžete ho nechat v lednici i přes noc.

Losos se pak smaží na pánvi, dá se podávat k bramborovému salátu, který pálivou chuť omáčky zjemní. Ideální je pokapat rybu citronem. Běžně se ale také takto připravený losos podává s čínskou lepivou rýží.

Karamelizovaný losos

Na přípravu tohoto pokrmu budete podle serveru Vaření potřebovat lososa bez kůže, olej na smažení, máslo, citron, olivový olej a třtinový cukr. Máslo, olivový olej a cukr smíchejte s trochou soli a zahřívejte na pánvi, dokud se vše nespojí v karamel.

Směs přelijte do vyššího pekáčku a vložte na ni filety z lososa. Rybu několikrát v pekáčku obraťte, aby se marináda nasákla ze všech stran. Pak nechte filety zhruba hodinu marinovat. Lososa následně opékejte na zprudka rozpálené pánvi.

Losos na pomerančích

Poslední možností, jak si připravit lososa nasladko, je využití ovocných chutí. Potřebovat budete filety z lososa, čtyři pomeranče, dva stroužky česneku, sůl, cukr, hladkou mouku, olej a pomerančový džem. Top recepty uvádí, že se dá použít i džem meruňkový.

Filety z lososa naskládejte do misky, zakapejte pomerančovou šťávou, přidejte nasekaný česnek, misku zabalte do alobalu a nechte přes noc marinovat. Před smažením pak jednotlivé porce obalte v hladké mouce. Opět podávejte k bramborovému salátu, můžete vše dozdobit kolečkem pomeranče.

Zdroj: Ocean48, Prima fresh, Vaření, Top recepty

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz