Vopelky: Zkuste tradiční pokrm z brambor, který vám zachutná nasladko i naslano

Bramborove_placky
Zdroj: Yurchenko Iryna / Shutterstock.com

Víte, co je to vopelka? Pokud ne, tak jste otevřeli správný článek. Dnes si totiž představíme recept na staročeské placky z brambor, které se velmi podobají palačinkám.

Vopelkám se také jinak říká lokše, patenty či přesňáky. Záleží jen na tom, na kterém místě v Česku se nacházíte. Všechna jména však znamenají jedno: bramborové placky.

Není palačinka jako palačinka

Vopelky jsou velmi podobné palačinkám a i recept je jim velmi podobný. A i vopelky, což je mimochodem název, se kterým se můžete setkat konkrétně na jihu Čech, chutnají nejlépe sladké.

Ale stejně jako palačinky si je můžete dát i naslano jako přílohu ke kachně či například potřené sádlem.

Typickou vůni a chuť získávají ve chvíli, kdy je upečete na železných plátech kamen. Samozřejmě jsme si ale vědomi, že to není běžná výbava dnešních domácností, takže i pánvička bude stačit.

Než vám představíme recept na tento tradiční pokrm, tak ještě dodáme, že vopelky se musí péct nasucho, a tedy do pánvičky nepřidávejte žádný olej.

Recept na vopelky

Na přípravu budete potřebovat 750 g oloupaných brambor, které ideálně uvařte den předem, 1 vejce, 50 g krupice, 180 g polohrubé mouky a 1 lžičku soli.

Brambory nastrouhejte najemno a smíchejte se zbylými surovinami. Vznikne vám tak tužší těsto.

Následně na válu posypaném trochou mouky rozválejte tenké placky, které opečte nasucho na pánvi z obou stran.

Pokud chcete ještě jednodušší recept, tak si vystačíte s 1 kg brambor typu C, 250 g polohrubé mouky a solí.

Ihned po upečení placky potřete sádlem nebo máslem a přidejte náplň dle chuti. Skvěle chutnají například s povidly, mákem či marmeládou.

Zdroj: Recepty, Recepty Cuketka

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz