Vegetariánská štědrovečerní večeře: Zkuste výborné alternativy v trojobalu i hlívu, co chutná jako kapr

Zdroj: Shutterstock

„Co budete dělat letos na Vánoce?“ Tak zní velmi častá otázka v předvánočním čase v různých facebookových skupinách, kde se shlukují příznivci vegetariánské stravy. A že tam chodí rozmanité odpovědi. Pravdou je, že zatímco se masožrouti omezí jen na kapra a řízky, na vegetariánské tabuli to bývá rozmanitější. Je to jednoduché – tento způsob stravování 24. prosince tolik nesvazují tradice.

Vegetariáni jsou lidé, kteří ze svého jídelníčku vyloučili z etických, zdravotních či jiných důvodů maso. Pescetariáni jsou pak tací jedinci, kteří si občas dají rybu. O těch ale dnes řeč nebude, o veganství také ne.

Zaměříme se na podoby štědrovečerní večeře osob, které si rády dají bramborový salát, odmítají však, aby vedle něj v trojobalu ležel kus kapra nebo kuřecího či vepřového masa.

Klasika, ale bez masa

I vegetariáni mohou do značné míry naslouchat tradicím. Mohou si dopřát staročeského houbového kubu, kterého ale z našich talířů vytlačil kapr s řízkem.

Kuba je výtečné jídlo z hub a krup, jež dokáže zasytit i bez masa. Navíc v něm můžete zužitkovat usušené houby z podzimu, takže lze připravovat po celý rok.

Pokud na něj budete mít letos chuť, inspirujte se naším receptem. Ovšem vynechejte sádlo, to do kuchyně vegetariánů jakožto živočišný tuk opravdu nepatří.

Na to myslete i v případě, že budete pokrm připravovat pro návštěvu či člena rodiny, který maso nejí. To, co dle konvenčně se stravujícících lidí přidává chuť, odpůrcům masa naopak vadí.

Květák, sýr nebo celer v trojobalu

Pokud se chcete držet smaženého, v tomto případě máte na výběr několik variant. Smažený sýr nebo hermelín sice nezní na první pohled lákavě, pravdou ale je, že pokud nenavštěvujete české hospody, kde si vegetarián jiné jídlo pomalu dát nemůže, můžete i tuto surovinu proměnit ve sváteční.

Také můžete sáhnout po obalovaných žampionech nebo květáku. Výbornou volbou je pak celer v trojobalu. Tato zelenina vás přesvědčí, že nepatří jen do svíčkové nebo vývaru, ale lze z ní udělat i plnohodnotný hlavní chod.

Alternativy masa z obchodu

Sázkou na jistotu pak jsou různé náhražky masa, které můžete najít v supermarketech – často i ve slevě. Dávno jsou doby, kdy tyto alternativy masa chutnaly jako igelit.

Dnes seženete výrobky ze sójové, hrachové či pšeničné bílkoviny s výbornou chutí i složením, leckdy dokonce doplněné o vitamíny a minerály. Takový „kuřecí řízek“ dokonce koupíte už hotový, stačí jej jen o Vánocích hodit na pánev nebo do fritézy.

Vděčné jsou i různé zeleninové karbanátky – ze uzelí, cibule, řepy, brokolice nebo kapusty. Nebojte se ani varianty z chleba.

Hlíva na způsob kapra

Se štědrovečerním jídlem si ale můžete i vyhrát. Chuť ryb vám nevadila, ale z nějakého důvodu je už nejíte? Zkuste hlívu à la kapr – recept, jenž využívá mořskou řasu nori. Tu můžete znát třeba ze sushi. V kombinaci se zdravou hlívou ústřičnou a trojobalem vykouzlíte pokrm s autentickou „rybí“ chutí.

Na hlívu à la kapr budete potřebovat: hlívu ústřičnou (většinou koupíte v supermarketech balenou ve vaničce), nori řasu (prodává se po plátcích na sushi, seženete v každé vietnamské večerce i větších obchodech u asijských specialit), olej, pepř, sůl a oblíbené bylinky, mouku, vejce a strouhanku.

Hlívu nejdříve namarinujte v oleji, soli, pepři a oblíbeném koření. Server Soucitně doporučuje provensálské bylinky, pokud ale máte doma nějakou směs přímo na ryby, můžete zvolit tu. Houbu marinádou potřete pomocí mašlovačky a nechte marinovat několik hodit.

Pak budete hlívu obalovat v nori řase. Nejdřív z houby trošku marinády vymačkejte, ať není příliš nasáklá. Plátek nori řasy si namočte, dobře se to dělá v míse nebo mělkém talíři, do nějž dáte trochu vody. Až se s nori bude dát dobře manipulovat, hlívu řasou obalte.

Pokud bude potřeba, můžete ji připevnit párátkem. Takto připravenou hlívu obalte v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a smažte v rozpáleném oleji.

Hlívu à la kapr podávejte s bramborovým salátem. Jestliže do něj přidáváte salám, upozorněte na to svého hosta vegetariána, ať ho nečeká nepříjemné překvapení.

Zdroj: Jímeto, Soucitně, WebMD

Autor: Alice Konopásková

Přidat na Seznam.cz