Veganská tatarka: 7 ingrediencí, 15 minut. Je to snadné a rychlé

Zdroj: Shutterstock

Jen málokterá domácnost se obejde bez tatarky nebo majonézy v lednici. Přidává se do toustů, k masu a bramborám, milujeme ji s hranolky a mnozí si bez ní nedokážeme představit grilování. Existuje ale nějaká veganská verze majonézy a tatarky?

Odpovědí je jednoznačné ano. V dnešní době se totiž mnoho lidí řadí k takzvaným veganům, kteří se snaží ve svém jídelníčku zcela eliminovat maso a veškeré produkty živočišného původu. K takovým se řadí i vajíčka, ze kterých se majonéza vyrábí.

V regálech v obchodech se dnes už dají velmi snadno sehnat veganské verze téměř všeho a veganská majonéza není výjimkou. Z ní si potom snadno doma vyrobíte tatarku, jejímž základem je právě majonéza.

Podpořte přírodu

Většina veganů se snaží produkty živočišného původu vynechat právě proto, že chce chránit zvířata. Vegani se nechtějí podílet na konzumaci ničeho, co vzniklo z chovů zvířat v náročných podmínkách.

Pokud mezi takové sami patříte, máte vegany mezi přáteli, nebo si jen chcete vytvořit zdravou tatarku bez živočišného původu doma, recept níže je pro vás ideální. Od klasické tatarky téměř nepoznáte rozdíl.

Jen pár surovin

Na výrobu veganské tatarky budete potřebovat nejprve v obchodě koupit veganskou majonézu, v níž je vaječný základ nahrazen pouze produkty rostlinného původu. Koupit se dá v každých větších potravinách.

Dále budete potřebovat plnotučnou hořčici, citrón, javorový sirup, nakládané okurky, sladkou nakládanou papriku a cibulky, trochu soli a pepře. To vše jsou suroviny, které buď doma máte, nebo vám nezabere příliš dlouho je v obchodě najít.

Snadný recept

Příprava veganské tatarky je opravdu nenáročná a zvládne ji v kuchyni každý začátečník. Nejprve smíchejte majonézu, hořčici, javorový sirup a trochu citronové šťávy, dokud vám nevznikne nahnědlá směs.

Nakrájejte si veškerou nakládanou zeleninu na malé kousíčky a přidejte ji do tatarky. Vše řádně promíchejte, přidat můžete také lák z okurek či papriky. Přidejte pepř a sůl a základ je hotový.

Pak už stačí pouze ochutnávat a přidávat podle potřeby buď sůl, nebo javorový sirup, pokud máte raději tatarku sladší.

Pokud jste spíše na kyselé, samozřejmě můžete přidat i citronovou šťávu.

Celou směs uchovávejte v ledničce, ideálně ji zkonzumujte do tří dnů. Nedoporučuje se zbytek tatarky zamrazovat, po rozmražení už se zdaleka nepodobá původnímu produktu.

Pokud tak chcete na grilovačce nebo na nedělním obědě své přátele překvapit, ideálně si tatarku připravte maximálně dva dny předem. Jelikož je příprava opravdu nenáročná a zabere jen pár minut, jistě si čas najdete.

Veganská tatarka se skvěle hodí k hranolkům nebo k obalované cuketě či plněnému lilku, které jsou skvělými surovinami na gril pro ty, kteří neocení maso. Rozhodně neváhejte a vyzkoušejte si takové pohoštění doma připravit.

Zdroj: minimalistbaker.com, brydova.cz, vitalia.cz
Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz