Domácí vaječný koňak si lze na Vánoce připravit bez alkoholu i mléka

Vaječný koňak (zdroj: Samphotostock.cz)

Vaječný koňak je sladký alkoholický nápoj, který nedílně patří k Vánocům, jež se pomalu blíží. Letos si jej ale můžete připravit i bez alkoholu, nebo bez mléka.

Původ vaječného koňaku

Původ vaječného koňaku je nutné hledat v západní Evropě. Ačkoli se přesně neví, kdy přesně se poprvé objevil, říká se, že jeho původní domovinou jsou britské ostrovy, kde vznikl někdy v průběhu středověku. Už brzy se rozšířil i do okolních oblastí, takže se pil rovněž ve Francii. Postupem času se nicméně stal oblíbeným (nejen) svátečním nápojem i jinde, a to včetně Severní Ameriky.

Domácí vaječný koňak nemusí obsahovat alkohol ani mléko

Vaječný koňak se vyrábí z pálenky, mléka (smetany), vajec, cukru a koření (vanilka, skořice anebo muškátový oříšek). O Vánocích si ovšem můžete připravit i dětskou variantu bez alkoholu, kdy vynecháte pálenku, za to můžete přidat karamelový pudink. Dát si jej ovšem mohou i osoby s intolerancí laktózy, protože kravské mléko je možné nahradit sojovým či kokosovým mlékem.

Vaječný koňak v kuchyni

Vaječný koňak se samozřejmě nejčastěji pije samotný, přičemž obsahuje zhruba 15 % alkoholu. Nejedná se tedy o silné pití. Používá se ovšem také jako kuchyňská ingredience. Ačkoli se většinou podává chlazený, můžete jej přidat také do horkých nápojů či koktejlů a navíc je součástí alžírské kávy. Použít jej ovšem lze i jako polevu na zmrzlinové poháry, stejně jako do cukroví.

Vaječný koňak z hlediska zdraví

Alkoholické nápoje za součást zdravého životního stylu považovány nejsou. Záleží ale samozřejmě na množství. Pokud vypijete láhev tequily je to něco jiného, než když si dáte skleničku vaječného koňaku. V každém případě se pochopitelně nejedná o příliš zdravé pití, neboť obsahuje alkohol, živočišné produkty a cukr. O svátcích si jej ale s klidným srdcem dát můžete.

Zajímavosti o vaječném koňaku

  • Vaječnému koňaku se říká rovněž vaječný likér a známý i je pod názvem ajrkoňak, což pochází z německého Eiercognac.
  • Říká se, že vaječný koňak vznikl z nápoje, který se nazýval posset. Ten se vyráběl z vína nebo piva, smetany, vajec, cukru, ale také chleba či ovsa, jež se používaly k zahuštění.
  • Do vaječného koňaku se přidávají různé alkoholické nápoje, jako je rum, vodka, brandy, sherry, whisky nebo bourbon. Může tedy chutnat pokaždé jinak.
  • Pokud si připravíte domácí vaječný koňak, můžete jej o Vánocích nejen pít, ale použít jej lze i na vosí hnízda nebo koňakové špičky.
  • Alžírská káva se kromě vaječného likéru vyrábí z kávy a šlehačky.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 17
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*