Uvařte si staročeskou čočkovou polévku. Prospějete svým střevům i srdci

Zdroj: Shutterstock

Čočka ze školní jídelny možná některé jedince odradila od její konzumace, ve skutečnosti toho má ale hodně co nabídnout. Je cenově dostupná, s všestranným využitím a obsahuje mnoho důležitých živin.

Čočka je bohatá na základní živiny a zároveň je vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin, takže představuje ideální volbu pro vegetariány a vegany. Navíc je plná vlákniny a vitamínů a minerálů, jako je železo, folát, hořčík, zinek a vitamíny B, vyjmenovává její benefity WebMD.

Důvody, proč jíst čočku

Prospívá srdci. Čočka má dostatek folátu, železa a vitamínu B1, které podporují zdraví srdce, a bývá spojována s nižším rizikem srdečních onemocnění, protože snižuje špatný cholesterol a krevní tlak. Studie Matthewa Hansona a kol. zjistila, že konzumace čočky vedla k většímu snížení krevního tlaku než konzumace cizrny, hrachu nebo fazolí.

Navíc podporuje trávení. Čočka je bohatá na vlákninu, která pomáhá trávicímu systému fungovat tak, jak má, a podporuje „dobré“ bakterie ve střevě. Vláknina může také pomoci snížit riziko rakoviny tlustého střeva, uvádí Cleveland Clinic.

Skvělý zdroj železa. Jeden šálek čočky má podle webu Well+Good zhruba 6,5 miligramu železa, což je asi jedna třetina denní dávky. Železo je důležité pro zdravý krevní oběh. Pokud ho nemáte dostatek, průtok krve se zpomalí, což může vést k únavě, změně barvy kůže, dušnosti, závratím a dalším vážným příznakům.

Recept na staročeskou čočkovou polévku

Na poctivou čočkovou polévku podle webu iReceptář budete potřebovat 250 g předvařené čočky, 2 brambory, 1 kořenovou petržel, 2 mrkve, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 1 menší celer, 125 g slaniny nebo 4 kvalitní párky, čerstvou petržel, sůl, pepř, bobkový list, slunečnicový olej a 70 g másla a 60 g hladké mouky na jíšku.

Očistěte mrkev, petržel a celer a nakrájejte je na kolečka. Oloupanou cibuli nakrájejte nahrubo. Oloupejte česnek a nakrájejte jej na kolečka. V kastrolu rozehřejte olej a krátce orestujte zeleninu. Zalijte vodou (na 250 g zhruba 1,2 l vody) a přidejte předvařenou čočku a bobkový list.

Oškrábané brambory nakrájejte na menší kostky a vhoďte je do polévky. Polévku přiveďte k varu a vařte 15 až 20 minut, dokud čočka i brambory nezměknou. Mezitím si na pánvi rozehřejte máslo, přidejte mouku a připravte jíšku.

Až jíška přestane pěnit, přidejte ji do polévky a rozmíchejte. Pánev vytřete ubrouskem a na troše rozehřátého oleje na ni osmahněte slaninu nakrájenou na kostičky nebo párky. Polévku dochuťte solí a pepřem, vyjměte bobkový list a vmíchejte uzeninu. Při servírování přidejte do polévky čerstvou petrželku.

Zdroj: WebMD, iReceptář, Well+Good, Cleveland Clinic, Matthew G Hanson, Lentil-based diets attenuate hypertension and large-artery remodelling in spontaneously hypertensive rats, 2014

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz